تدوین سند «حداکثر دُز مجاز سموم» در محصولات غذایی/وضعیت آبیاری مزارع سبزیجات حاشیه تهران

تدوین سند «حداکثر دُز مجاز سموم» در محصولات غذایی/وضعیت آبیاری مزارع سبزیجات حاشیه تهران

مدیرکل امور فرآورده‌های غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو از تدوین سند «حداکثر دُز مجاز سموم» در محصولات غذایی خبر داد و درباره وضعیت آبیاری مزارع سبزیجات با فاضلاب، گفت: اکنون مزارعی که با فاضلاب آبیاری می‌شوند، بسیار بسیار اندک است و مکاتبات لازم هم در این زمینه با وزارت جهاد کشاورزی انجام شده است. 

به گزارش خبر روزانه، دکتر فرامرز خداییان در نشست خبری سلامت بنیان که در سازمان غذا و دارو برگزار شد، گفت: امنیت غذایی بدون استفاده از سموم و آفت‌کش‌ها و … امکان‌پذیر نیست. اگر بخواهید بهره‌وری را در حوزه کشاورزی بالا ببرید، حتما باید سموم را استفاده کنید. زمانیکه سموم استفاده می‌شوند، حتما باید سمومی باشند که مشکل خاصی نداشته باشند. اگر در سازمان حفظ نباتات به استفاده از یک سم در حوزه کشاورزی مجوز دادیم، حتما باید حداکثر دز مجاز آن را در فرآورده‌ای که تولید می‌شود، محاسبه کنیم. در این راستا سندی برای مشخص کردن حداکثر دز سموم در محصولات کشاورزی تدوین شده که از آن رونمایی می‌شود. تمام سمومی که به آن‌ها برای استفاده در محصولات کشاورزی مجوز داده شده است یا برای این محصولات توصیه شدند، باید حداکثر دز مجاز آن‌ها را در فرآورده‌های غذایی، دامی و میوه و سبزی محاسبه کنیم که این اقدام بر اساس ارزیابی ریسک انجام شد و حدود ۱۷ تا ۱۸ هزار حد مجاز یا MRL مشخص شد که بسیار به حوزه سلامت و دیپلماسی غذا کمک می‌کند.

وی افزود: زمانی که یک محصول غذایی را صادر می‌کنید، باید حدود مجاز سموم آن مشخص باشد تا بتوانیم سنجش کنیم که آیا این حد استاندارد است یا خیر. این اقدام کار بسیار بزرگی بود که با همکاری سازمان‌هایی مانند حفظ نباتات، دام‌پزشکی، پزشکی قانونی، محیط زیست و… انجام شد و حداکثر دز مجاز سموم و آفت‌کش‌ها برای همه محصولات دامی و کشاورزی محاسبه شد. همچنین این کار برای محصولات استراتژیکی که وارد می‌کنیم نیز انجام شد.

خداییان درباره نحوه نظارت بر رعایت حد مجاز سموم و آفت‌کش‌ها در محصولات غذایی، گفت: ما ناچاریم برای بهبود تولید فرآورده‌های کشاورزی از سموم مجاز و ثبت شده استفاده کنیم و حتما باید به‌جا، به موقع و به میزان مناسب استفاده شود. حال محصولی که وارد بازار می‌شود حد مجاز سموم باید در آن رعایت شود و عدم انطباق نداشته باشد. سازمان غذا و دارو مطابق با وظایف قانونی نظارت را انجام می‌دهد و هر ساله بعد از تولید فرآورده‌ها، محصولات را از نظر باقی‌مانده سموم پایش می‌کنیم که اگر میزان باقی‌مانده سموم از حد مجاز بیشتر باشد، برخورد شده و تلاش می‌کنیم که اطلاع‌رسانی کنیم و از ورودش به بازار جلوگیری می‌شود.

وی در پاسخ به سوال خبر روزانه درباره پایش باقی‌مانده سموم در هشت محصول کشاورزی، گفت: یکی از چالش‌ها در بحث نظارت و پایش محصولات، بحث شناسه‌گذاری است و اگر محصولی عدم انطباق داشت، باید بتوانیم آن را از سطح عرضه خارج کنیم و جایی که این محصول را وارد بازار کرده، مشخص باشد. در این زمینه دوستان ما در حوزه کشاورزی اقدامات خوبی انجام داده و تعداد بسیار زیادی از گلخانه‌های کشاورزی ما از سوی وزارت کشاورزی شناسه‌گذاری شدند و می‌توانیم باتوجه به شناسه‌ها پیگیری‌ها را انجام دهیم. امیدوارم به روزی برسیم که بتوانیم تمام مزارع، گلخانه‌ها و تولیدکنندگان محصولات کشاورزی و دامی‌ را شناسنامه‌دار کنیم تا بتوانیم پایش و نظارت را به خوبی انجام دهیم.

خداییان ادامه داد: از سوی شورای عالی سلامت به ما تکلیف شد که هشت محصول شامل گوجه فرنگی، خیار، سیب، پرتقال و … را از نظر باقی‌مانده سموم پایش کنیم. البته باید توجه کرد که سازمان غذا و دارو بیش از هشت محصول را پایش کرده و علاوه بر این هشت محصول، ۳۲ محصول دیگر را هم پایش می‌کنیم. تمام فرآورده‌هایی که به نوعی مصرف می‌شوند، مورد نظارت قرار می‌گیرند. زمانیکه پایش و نظارت انجام می‌شود، برخی محصولات عدم انطباق دارند و بدون شک در کشور ما هم چنین چیزی وجود دارد و ممکن است برخی محصولات‌مان عدم انطباق خورده و حدود مجاز سموم و نیترات و … در آن بیشتر باشد، اما آنقدر حاد نیست. فکر می‌کنم بیشترین عدم انطباق را در سبزیجات داریم که در این زمینه هم هماهنگی با وزارت جهاد کشاورزی انجام شده تا به کمترین حد خودش برسد.

وی درباره آبیاری سبزیجات با فاضلاب در اطراف تهران نیز گفت: بحث استفاده از فاضلاب در حوزه کشاورزی مربوط به حوزه بهداشت است و تلاش می‌شود که اگر جایی از فاضلاب در آبیاری مزارع سبزیجات استفاده می‌شود، از آن جلوگیری کنند. تا جایی که می‌دانم اکنون مزارعی که با فاضلاب آبیاری می‌شوند، بسیار بسیار اندک است و مکاتبات لازم هم در این زمینه با وزارت جهاد کشاورزی انجام شده است.

انتهای پیام

دکمه بازگشت به بالا