هنر مکتبی با دیگر جریان‌های هنری سال‌های متنهی به انقلاب چه فرقی دارد؟

آخرین نشست تخصصی زیبایی شناسی حماسی با موضوع «هنر مدرسه» با حضور محمود نورایی پژوهشگر و منتقد هنری موزه هنرهای مدرن تهران برگزار شد. در این نشست نقش فرهنگ شیعه در پیدایش هنر انقلاب، هنر جنگ، هنر ارزشی و هنر مقاومت مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

به گزارش خبر روزانه، به نقل از روابط عمومی موزه هنرهای نوین تهران، نورایی هنر مدرسه ای را صورت بندی کلی گفتمان فرهنگی و هنری انقلاب اسلامی دانست و گفت: هنر مدرسه، گفتمان هنری است که انقلاب اسلامی ایران برگزید. به عنوان نقشه راه فعالیت های فرهنگی.» و هنر نقاشی در کشور اگرچه این گفتمان هنری ریشه در هنر اسلامی و هنر سنتی دارد، اما در ماهیت رویکرد متفاوتی دارد که برخاسته از فرهنگ شیعه است.

وی افزود: هنر مکتبی پایه و اساس خود را از اندیشه اسلامی شیعه گرفته تا نقشه راه ایجاد فرهنگ انقلابی در جامعه را مشخص کند. چنین تفکری در دنیای هنر معطوف به تعریف یک جنبش هنری نیست، بلکه بر رویکردهای هنرمندان آن متمرکز است. یعنی او یک هنرمند مکتبی است که اساساً هنر مکتبی را خلق می کند و این پایبندی هنرمند به نظام اسلامی است که باعث شکل گیری حرکتی به نام هنر مکتبی می شود. در واقع نشان می دهد که هنر مکتبی یک روایت ایدئولوژیک از هنر اسلامی است. بی شک ماهیت خودارجاعی که اساس هنر مدرنیستی است نیز در پیدایش هنر مکتبی نقش دارد و به هنر مکتبی چهره مدرنیستی می بخشد.

این پژوهشگر با نگاه ایدئولوژیک خود وجه تمایز هنر مدرسه را به دیگر جنبش های هنری سال های منتهی به پیروزی انقلاب اسلامی مرتبط کرد و تاکید کرد: نگاه ایدئولوژیک به هنر مدرسه در اوایل انقلاب اسلامی این قدرت را دارد که تمایز آثار هنری خلق شده در انقلاب. زیرا همراهی هنر اعتراضی و جریان هنر ملی در نتیجه انقلاب اسلامی مسلم است; اما با سلطنت انقلاب و شروع جنگ، هنر مدرسه جریان چپ مارکسیست و هنر راست لیبرال را به حاشیه راند و به قدرت مطلق هنر در کشور تبدیل شد».

نورایی در خاتمه اظهار داشت: هنر مدرسه اساساً هنری مبتنی بر عقیده است، بنابراین انسجام خود را از تحولات اجتماعی و سیاسی می‌گیرد تا شکل و مسائل زیبایی‌شناختی هنر. خلاقیت مدرسه ای به دلیل عقیدتی که دارد، جریانی زنده در عرصه هنری کشور است و زمانی که تحولات سیاسی و اجتماعی با تحولات بزرگتری همراه باشد، در محتوا و شکل مؤثرتر است و هر چه تحولات سیاسی و اجتماعی کمتر شود. ، منسوخ می شود. این حرکت هنری که تاکنون شامل هنر انقلاب، جنگ، هنر ارزشمند و مقاومت بوده است، ممکن است در آینده بر تعداد این مضامین افزوده شود. زیرا این هنر مبتنی بر فرهنگ شیعه است و تلاش می کند صحنه هنر را محلی برای مبارزه با ظالمان زمانه، مبارزه با روانشناسی و نمایش معنویت و پایبندی به اخلاق قرار دهد.

تفاوت هنر مدرسه با سایر جنبش های هنری سال های قبل از انقلاب چیست؟

در این نشست آثاری از گنجینه موزه هنرهای مدرن تهران از هنرمندانی چون زنده یاد حبیبلا صادقی، کاظم چلیپا، ناصر پلنگی، محمدحسین حلیمی، مسعود عربشاهی، پیلارام، اسماعیل زاده، مدبر، کولر آغاسی و … مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

انتهای پیام

دکمه بازگشت به بالا