بررسی مشخصات میلگرد حرارتی و کاربرد آن
در این میان بهره مندی از بتن و مصالح مکمل آن مانند آرماتورها، میلگرد آهنی و فولادی اهمیت بالایی دارد. یکی از چالش هایی که مهندسان سازه در زمان ساخت و ساز با آن دست و پنجه نرم می کنند، ترک خوردگی سقف است. بهترین روش برای جلوگیری از این اتفاق، استفاده از میلگرد حرارتی است.
میلگرد حرارتی چیست؟
به نقل از سایت ملک رادار، آرماتورها مصالحی هستند که در ساخت پروژه های عمرانی به ویژه پروژه های ساختمانی کاربرد فراوانی دارند. آهن و فولادی که در تولید آن ها مورداستفاده قرار می گیرد، معمولا به حالت میلگرد است؛ نام این قطعه هم برگرفته از این موضوع است. میلگرد حرارتی نوعی از آرماتور است که به منظور مقابله با اثرات تغییر دمایی مورد استفاده قرار می گیرد. این نوع از مقاطع در حالت عمود نسبت به هم و به شکل T قرار می گیرند.
نحوه قرارگیری آن ها به گونه ای است که اجازه نمی دهد تغییرات حرارتی، مقاومت بتن را تهدید کند. این درحالی است که آرماتورهای معمولی با تغییر حرارت دچار انقباض و انبساط می شوند. در نتیجه این انقباض و انبساط ها، به بتن فشار وارد می شود و منجر به تضعیف و از بین رفتن استحکام آن می شود. میلگرد حرارتی از جنس فولاد بوده و دارای قطری بین 4 تا 8 میلیمتر است. این میلگردها معمولاً به صورت کلافهای 12 متری تولید میشوند.
کاربرد میلگرد حرارتی چیست؟
کاربرد اصلی میلگرد حرارتی، جلوگیری از تنشهای ناشی از جمع شدگی و حرارت بتن است. بتن پس از ریختن و سخت شدن، دچار انقباض میشود. این انقباض میتواند باعث ایجاد ترک در بتن شود. میلگرد حرارتی از انبساط و انقباض بتن و ایجاد ترک جلوگیری کرده و در نتیجه سبب کاهش عرض ترکها میگردد.
میلگرد حرارتی در سقفهای تیرچه و بلوک کاربرد زیادی دارد. در این سقفها، بتن در حالت پلاستیکی بر روی تیرچهها قرار میگیرد. پس از سخت شدن بتن، تیرچهها شروع به انقباض میکنند. میلگرد حرارتی از انقباض تیرچهها و ایجاد ترک در بتن جلوگیری میکند.
از این کالا برای از بین بردن و به حداقل رساندن اثرات ناشی از تغییرات حرارتی در ساخت ساختمان ها بهره می گیرند. استفاده از میلگرد حرارتی موجب می شود تا این ترک ها کنترل شوند. در واقع این ترک ها تا زمانی که خفیف و جزئی باشند، خطری را متوجه بتن نمی سازند؛ اما اگر به صورت گسترده سطح آن را فرا گیرند و با یکدیگر مرتبط شوند، می توانند منجر به فروپاشی آن شوند.
میلگرد حرارتی چگونه به استحکام بتن کمک می کند؟
میلگرد حرارتی به دو صورت به استحکام بتن کمک میکند:
- جلوگیری از ترک خوردگی بتن: بتن پس از ریختن و سخت شدن، دچار انقباض میشود. این انقباض میتواند باعث ایجاد ترک در بتن شود. میلگرد حرارتی از انبساط و انقباض بتن و ایجاد ترک جلوگیری میکند.
- مقاومت در برابر بارهای وارده: میلگرد حرارتی، بتن را به صورت یکپارچه نگه میدارد و از آن در برابر بارهای وارده محافظت میکند.
میلگرد حرارتی معمولاً به صورت شبکهای در سازههای بتنی قرار داده میشود. این شبکه، بتن را در برابر تنشهای ناشی از انقباض و بارهای وارده مقاوم میکند.
این گونه آرماتورها سبب می شوند تا ترک های بزرگ ایجاد نشوند و آن دسته از ترک هایی هم که ایجاد می شوند، بسیار جزئی و خفیف باشند. مسلح نمودن مصالح به این نوع آرماتورها ضمن بالا بردن مقاومت بتن در برابر پیامدهای ناشی از پدیده جمع شوندگی، در بلند مدت نیز تاثیراتی دارد.
نحوه اجرا میلگرد حرارتی چگونه است؟
نصب میلگرد حرارتی معمولاً پس از بتن ریزی انجام میشود. میلگردها به صورت عمود نسبت به هم و به شکل T قرار داده میشوند. سپس با استفاده از سیم مفتول یا جوش، به یکدیگر متصل میشوند. از آن جاییکه اغلب از مقاطعی با سایز کوچک به عنوان آرماتور حرارتی استفاده می شود، تحمل آن ها در برابر فشار کم خواهد بود.
نحوه اجرای آن این گونه است که بنا بر قوانین سازمان نظام مهندسی نباید آن را جوشکاری کرد، بلکه برای اتصال آن باید از سیم مفتول استفاده کرد. اغلب از گره ضربدری برای سیم مفتول ها استفاده می شود که در آن میلگرد حرارتی به شکل عمودی در کنار آرماتورهای دیگر قرار می گیرد. سپس سیم مفتول به صورت ضربدری از زیر آن عبور کرده و روی آرماتور قرار می گیرد. در آخرین مرحله این عمل از سوی مقابل هم تکرار شده و با استفاده از انبر، دو سوی مفتول در مرکز بسته خواهند شد.
اگر می خواهید سازه از استحکام بالاتری برخوردار شود، توصیه می شود از سیم مفتول به صورت دوبل بهره ببرید. همچنین در نظر داشته باشید که بیشترین فاصله مجاز میان دو قطعه، ۵۰ سانتی متر است.
روش محاسبه میلگرد حرارتی برای استفاده در سقف
به طور کلی برای محاسبه محصول مورد نیاز برای استفاده در سقف، دو مورد موثر هستند؛ این دو مورد، مهندس سازه پروژه و آیین نامه ضوابط استفاده از آرماتور در ساختمان هستند.
نوع و جنس
معمولا به منظور کاهش هزینه ها و با توجه به عدم نیاز درگیری آرماتور با بتن ازنظر کششی، نیازی به استفاده از مقاطع آجدار نیست. بنابراین بهتر است از نوع ساده بهره ببرید.
سایز
معمولا سایز مورد استفاده به عنوان مقطع افت و حرارت، ۵ تا ۶ میلی متر با توجه به نوع قطعه است. اما قطر محصول بر اساس محاسبات مهندسی ممکن است تغییر کند؛ در این صورت به محصولی با قطر بزرگ تر نیاز داریم.
مقدار
با مشخص شدن فواصل قرارگیری مقاطع، می توان مقدار آن را در سقف محاسبه کرد. به طور کلی فاصله آن ها نباید بیش از ۵۰ سانتی متر یا بیش از ۵ برابر ضخامت دال باشد.
وزن
مهندس سازه پس از درنظر گرفتن نوع، محاسبه قطر و محاسبه فواصل، تعداد میلگرد حرارتی مورد نیاز را تعیین می کند.
خرید میلگرد حرارتی اصل و باکیفیت
امروزه تهیه قطعات فولادی و مصالح ساختمانی اصل و باکیفیت به یکی از چالش های افراد تبدیل شده است. برای تهیه محصول باکیفیت باید به یک فروشگاه مورد اعتماد و معتبر مراجعه کنید. چرا که در حال حاضر این محصول در کارخانه های بسیاری تولید و عرضه می شود. برخی از این کارخانه های از مواد اولیه بی کیفیت و نامرغوب استفاده می کنند.
در اینجا برخی از نکات مهم در مورد خرید میلگرد حرارتی آورده شده است:
- قطر میلگرد حرارتی باید با توجه به کاربرد مورد نظر انتخاب شود. برای مثال، در سقفهای تیرچه و بلوک، قطر میلگرد حرارتی باید بین 6 تا 8 میلیمتر باشد.
- طول میلگرد حرارتی باید با توجه به ابعاد سازه انتخاب شود.
- میلگرد حرارتی باید از جنس فولاد با کیفیت و مطابق با استانداردهای ملی و بینالمللی تولید شود.
منبع: بررسی میلگرد حرارتی و نحوه اجرا