کاهش بدون دلیل وزن را جدی بگیرید
پزشکان میگویند کاهش وزن ناخواسته که بدون برنامهریزی خاص، رژیم غذایی یا ورزش و فعالیت بدنی بروز کند میتواند یکی از نشانههای سرطان باشد.
به گزارش خبر روزانه، پزشکان در یک مطالعه جدید خاطر نشان کردند کاهش بدون دلیل و قابل ملاحظه وزن همیشه نشانه مشکل در سلامت نیست اما احتمال دارد یکی از نشانههای ابتلا به سرطان باشد.
طبق نتایج این مطالعه که در مجله تخصصی «جاما» منتشر شده است، کاهش وزن چشمگیری که در فردی رخ میدهد در مقایسه با فردی که این کاهش وزن را نداشته است با تشخیص احتمالی سرطان طی ۱۲ ماه آینده پس از کاهش وزن مرتبط است.
متخصصانِ چندین سازمان بهداشتی و مراکز سرطان در این مطالعه دادههای نزدیک به ۱۶۰ هزار نفر را تجزیه و تحلیل کردند. این دادهها از یک تحقیق طولانی در مرکز مطالعات سلامت پرستاران به دست آمد که در آن عوامل خطر در بیماریهای مزمن بررسی شده بودند.
متخصصان دریافتند افرادی که بیش از ۱۰ درصد وزن خود را از دست دادند، به سرطان مبتلا شدند. این آمار ۱۳۶۲ نفر در هر ۱۰۰ هزار نفر در سال (در مقایسه با ۸۶۰ نفر در هر ۱۰۰ هزار نفر در سال که بهتازگی وزن کم نکرده بودند) را شامل میشد.
طبق این نتایج، افراد مبتلا به سرطان دستگاه گوارش، سرطان مری، معده، کبد، مجاری صفراوی یا لوزالمعده با بیشترین احتمال کاهش وزن زیاد قبل از تشخیص سرطان مواجه شده بودند. همچنین متخصصان دریافتند افراد مبتلا به سرطان سینه و مغز از قبل با کاهش وزن قابلتوجهی مواجه نبودهاند.
دکتر «وائل هارب»، سرطانشناس از کالیفرنیا در این باره میگوید: وقتی با این افراد مواجه میشویم، باید به سرطان به عنوان یک عامل احتمالی فکر کنیم.
دکتر «استیون کلینتون»، سرطانشناس به «یاهولایف» می گوید: طی قرنها، کاهش وزن یکی از نشانههای تشخیص احتمالی سرطان در آینده به شمار میرفت.
به گفته او، کاهش وزن بدون دلیل و غیر قابل توجیه قبل از اینکه ابزارهای تشخیص زودتر سرطان تولید شوند، در بیماران مبتلا به سرطان بسیار مشاهده میشد و یک نشانه به شمار میرفت.
بنابر گزارش ایندیپندنت، «جیلین کلوگ»، متخصص تغذیه نیز در این زمینه میگوید: به طور کلی افراد مبتلا به سرطان با علامتهای مختلفی از جمله درد، ضعف و خستگی مواجهاند که ممکن است باعث کاهش میل به غذا خوردن شود.
او همچنین میگوید: برخی از بیماران ممکن است با حالت تهوع، مشکل در جویدن و بلع غذا و همچنین مشکل در جذب مواد مغذی روبرو شوند که به کاهش اشتها و در نهایت کاهش وزن منتهی میشود.
به گفته کلوگ، برخی سرطانها حتی موجب میشوند بدن در زمان استراحت، کالری بیشتری نسبت به حالت معمول بسوزاند و همین امر کاهش وزن ناخواسته را موجب میشود.
همچنین دکتر هارپ توصیه میکند: کاهش وزن نباید بلافاصله باعث اضطراب و نگرانی شود، اما بهتر است آن را جدی بگیرید و با پزشک و متخصص مشورت کنید. چرا که کاهش وزن به عوامل بسیاری بستگی دارد و سرطان تنها یکی از نشانههای احتمالی است.
چند توصیه برای کاهش خطر سرطان
به گفته متخصصان، بسیاری از انواع سرطان قابل پیشگیری هستند. اگرچه برخی از عوامل خطر این بیماری مانند سن یا ژنتیک قابل تغییر نیستند، سایر عوامل از جمله سبک زندگی سالم در کنترل خود فرد هستند.
متخصصان اعلام کرده اند که رعایت برخی از نکات ساده می تواند به کاهش خطر ابتلای افراد به سرطان کمک کند.
در ادامه به چند توصیه در این زمینه خواهیم پرداخت.
* غذاهای سالم بخورید، تحرک داشته باشید و الکل مصرف نکنید
داشتن یک رژیم غذایی متعادل، فعالیت بدنی منظم و حفظ وزن سالم فواید زیادی برای سلامتی دارد. هر سه عامل می توانند خطر سرطان را کاهش دهند و با سلامت کلی بهتر و بهبود کیفیت زندگی و پیش آگهی پس از تشخیص سرطان مرتبط هستند. علاوه بر این باید از مصرف الکل خودداری کرد زیرا یک ماده سرطانزاست و مشخص شده که خطر ابتلا به بسیاری از سرطانها را افزایش می دهد.
* برای ترک سیگار برنامه ریزی کنید
دخانیات میتواند خطر ابتلا به بسیاری از سرطانها از جمله سرطانهای ریه، دهان، گلو، دهانه رحم، خون، مثانه، مری، معده، پانکراس و کلیه را افزایش دهد. پرهیز از دخانیات و ترک سیگار از گام های اصلی است که می توان برای کاهش خطر ابتلا به سرطان انجام داد.
* از پوست خود در برابر اشعه ماوراء بنفش (UV) محافظت کنید
قرار گرفتن در معرض اشعه ماوراء بنفش می تواند خطر ابتلا به سرطان پوست را افزایش دهد. مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریهای آمریکا (CDC) توصیه میکند که قرار گرفتن در معرض نور آفتاب در ظهر را به حداقل برسانید، لباس های آستین بلند بپوشید و از کرم ضد آفتاب استفاده کنید.
* پیشگیری و غربالگری سرطان را جدی بگیرید
آزمایشهای غربالگری پیشگیرانه میتواند منجر به تشخیص زودهنگام سرطانها شود که در صورت تشخیص زودهنگام، برخی از آنها با موفقیت درمان میشوند. سرطانهای رایج مانند سرطان روده بزرگ، ریه، سینه و … در صورت تشخیص زودهنگام با موفقیت درمان می شوند.
انتهای پیام