از چند سالگی جوش میزنیم؟
شاید هیچ کس نتواند در سالهای جوانی از لکه های جوش صورت در امان بماند و به همین دلیل مداوم به دنبال پیدا کردن راههای از بین بردن جوش صورت یا کاهش آنها می باشد . تخمین زده شده است که ۷۰ درصد جوانان در هر زمان به میزان قابل توجهی دچار جوش جوانی می شوند.
زمان پایان جوش جوانی و بلوغ
جوش دوران بلوغ، به قدری متداول است که برخی از مردم تصور می کنند این یک حالت طبیعی در روند زندگی می باشد. این نوع از جوش ها معمولاً از سنین ۱۳ الی ۲۷ سالگی در جوانان ظهور می کند و تا سی سالگی ادامه دارد.جوش صورت ﯾﮑﯽ از ﺷﺎﯾﻌﺘﺮﯾﻦ اﺧﺘﻼﻻت ﭘﻮﺳﺘﯽ اﺳﺖ و تقریبا اکثر افراد نیاز به دانستن راههای از بین بردن جوش صورت یا کاهش آن می باشند. برای شناسایی راههای از بین بردن جوش صورت ابتدا باید انواع جوش صورت ، عوامل زمینه ساز و ریسک فاکتورهای آن شناسایی شود.
ﺷﯿﻮع جوش صورت و بدن ﺑﻪ ﺣﺪی اﺳﺖ ﮐﻪ ﺑﺮﺧﯽ اﻓﺮاد آﻧﺮا ﻧﻮﻋﯽ ﺣﺎﻟﺖ ﻓﯿﺰﯾﻮﻟﻮژﯾﮏ در دوران ﻧﻮﺟﻮاﻧﯽ و ﺑﻠﻮغ ﻧﺎﻣﯿﺪه اﻧﺪ. اﯾﻦ ﺑﯿﻤﺎری اﺣﺘﻤﺎﻻً ﺑﻪ دﻟﯿﻞ ﭘﺎﯾﯿﻦ ﺗﺮ ﺑﻮدن ﺳﻦ ﺑﻠﻮغ، در دﺧﺘﺮﻫﺎ زودﺗﺮ از ﭘﺴﺮﻫﺎ ﺑﺮوز ﻣﯽﮐﻨﺪ. آﮐﻨﻪ در۰۴ % دﺧﺘﺮان ۱۷ﺳﺎﻟﻪ و ۵۲% ﭘﺴﺮان ۱۸ﺳﺎﻟﻪ دﯾﺪه ﻣﯽ ﺷﻮد. ﭘﺲ از اﯾﻦ ﺳﻦ، درﺻﺪ ﺷﯿﻮع آن ﮐﺎﻫﺶ ﯾﺎﻓﺘﻪ، ﺑﯿﻤﺎری ﺑه طﺮف ﺑﻬﺒﻮد ﭘﯿﺶ ﻣﯽ رود.
سرم ضدجوش لاکچری کوین
سرم ضدجوش لاکچری کوین حاوی ترکیباتی مانند آلفا آربوتین، عصاره شیرین بیان و نیاسینامید است که در کنترل چربی پوست و کاهش ظاهر لک و همچنین سفید شدن پوست موثر است.سرم ضدجوش لاکچری کوین در حین پاکسازی پوست را بدون احساس چربی مرطوب می کند. یکی از مواد طبیعی که می تواند کمک زیادی به رفع لک های صورت کند، در دو نوع آلفا و بتا یافت می شود.این ماده طبیعی برای روشن کردن پوست و متعادل کردن رنگ پوست عالی است، علاوه بر این خواص فوق العاده می تواند التهاب پوست را درمان کرده و از آن جلوگیری کند.قیمت سرم ضد جوش لاکچری کوین خیلی مقرون به صرفه است توصیه ما به شما این است که اگر میخواهید دیگر جوش نداشته باشید این محصول را خریداری کنید.
علت جوش بلوغ
مهمترین علتی که منجر به بروز جوش صورت در دوران بلوغ میشود، تغییرات هورمونی است. در حقیقت افزایش سطح برخی هورمونها نظیر تستوسترون منجر به افزایش مادهای به نام سبوم در پوست صورت میشود. سبوم نوعی چربی است که کمک میکند بافت پوست نرم و لطیف باشد؛ اما اگر سبوم بیش از حد ترشح شود روی فولیکولهای مو را مسدود کرده و در نهایت به بروز جوش میانجامد.جوش های دوران بلوغ معمولاً پس از گذشت یک بازه زمانی طولانی (تا قبل از ۲۵ سالگی) بهخودیخود از بین میروند.
سرم سیر سیاه
سرم سیر سیاه لاکچری کوین نوعی سرم مراقبت از پوست است که از سیر سیاه تهیه می شود. سیر سیاه سیر معمولی است که فرآیند تخمیر را طی کرده است. این فرآیند باعث می شود سیر سیاه رنگ، طعم و بو و همچنین خواص آنتی اکسیدانی آن تغییر کند.سرم سیر سیاه به دلیل داشتن آنتی اکسیدان های فراوان برای پوست مفید است. آنتی اکسیدان ها به محافظت از پوست در برابر آسیب های ناشی از رادیکال های آزاد کمک می کنند. رادیکال های آزاد مولکول های ناپایداری هستند که می توانند به سلول های پوست آسیب برسانند و منجر به پیری زودرس شوند.
عوامل تشدید کننده جوش در دوران بلوغ
- استفاده از لوازم آرایشی: استفاده از لوازم آرایشی باعث میشود و احتمال جوشزدن را افزایش میدهد.
- آب و هوا: آب و هوای گرم و رطوبت زیاد در هوا میتواند وجود جوشها را تشدید کند.
- عدم رعایت بهداشت: رعایت نکردن بهداشت پوست و نشستن آن (به دلیل فراهم کردن زمینه رشد باکتری ها) میتواند باعث افزایش جوش صورت در دوران بلوغ شود.
- ترشح هورمونها در زمان عادت ماهانه برای دختران: هورمونهایی که در زمان عادت ماهانه در دختران ترشح میشود باعث تشدید جوش صورت در دوران بلوغ میشود.
- خوردن خوراکیهای شیرین و چرب: خوردن خوراکیهای شیرین و چرب به دلیل افزایش چربی در برخی از پوستها باعث افزایش جوش صورت میشود.
- استرس: پوست دربسیاری از موارد تحت تأثیر مشکلات روانی قرار میگیرد. استرس یکی از این موارد است که در دوران بلوغ در نوجوان بسیار زیاد است.
- استفاده از برخی داروها: مصرف بعضی از داروها توسط نوجوانان مانند داروهای کورتونی، ضد افسردگی و بعضی از ویتامین ها باعث افزایش جوش در پوست آنها میشود.
انواع جوش های دوران بلوغ
جوش های دوران بلوغ انواع مختلفی دارند و علائم و نشانههای آنها متفاوت است. در ادامه میتوانید با آنها آشنا شوید:
- جوش های سرسفید: این جوش های کوچک معمولاً در زیر پوست باقی میمانند. آنها بهصورت یک پاپول کوچک و به رنگ گوشت ظاهر میشوند.
- جوش های سرسیاه: این موارد بهوضوح در سطح پوست دیده میشوند و به دلیل اکسید شدن ملانین، رنگدانه پوست، سیاه یا قهوهای تیره هستند. برخی از افراد بهاشتباه رنگی بودن آنها را ناشی از آلودگی پوست میدانند و هر بار چهره خود را به شدت اسکراب میکنند. درحالیکه این کار ممکن است باعث تحریک بیشتر پوست شده و مشکلات دیگری ایجاد کند.
- پاپولها: این برجستگیهایی کوچک، سفت و گرد اغلب صورتیرنگ هستند.
- جوش چرکی: این جوشها که پر از چرک هستند ممکن است بهوضوح در سطح پوست قابل مشاهده باشند. قسمت پایه آن قرمزرنگ و چرک در قسمت بالای آنها قرار دارد.
- ندولها: ساختار اینها شبیه پاپولها است؛ اما بزرگتر هستند. ممکن است دردناک باشند و در اعماق پوست قرار بگیرند.
- کیستها: بهوضوح در سطح پوست دیده میشوند، پر از چرک و معمولاً دردناک هستند. طبق تجربه، کیستها باعث ایجاد زخم میشوند.
درمان جوش های دوران بلوغ
برنامه درمانی که معمولاً پزشک توصیه میکند بستگی به سن، نوع و شدت آکنه دارد. به عنوان مثال، ممکن است لازم باشد دو بار در روز و به مدت چند هفته از محلولهای شستشو استفاده کنید. داروهای موضعی و داروهای خوراکی اغلب بهصورت ترکیبی استفاده میشوند. در حال حاضر گزینههای درمانی برای زنان باردار، به دلیل خطر عوارض جانبی محدود است. پس با پزشک خود در مورد خطرات و مزایای داروهای تجویز شده و سایر روشهای درمانی که در نظر دارید صحبت کنید. حتماً سه تا شش ماه یکبار به پزشک مراجعه کنید تا زمانیکه پوست شما بهبود یابد. در ادامه با انواع روشهای درمانی جوش های دوران بلوغ آشنا خواهید شد.
داروهای موضعی
رایجترین داروهای موضعی تجویز شده برای آکنه عبارتاند از:
- رتینوئیدها و داروهای شبه رتینوئید. داروهایی که حاوی اسیدهای رتینوئیک یا ترتینوئین هستند اغلب برای جوش های ملایم مفید هستند. اینها بهصورت کرم، ژل و لوسیون ارائه میشوند و میتوانند از انسداد فولیکولهای مو جلوگیری کنند. هرگز ترتینوئین را همزمان با بنزوئیل پراکسید استفاده نکنید. باید بدانید که رتینوئیدهای موضعی حساسیت پوست شما به آفتاب را افزایش میدهند. همچنین میتوانند باعث و قرمزی بهخصوص در افرادی با پوست روشن شوند. در مورد بهترین پماد برای جوش بلوغ میتوان به انواع کرم حاوی رتینوئید اشاره کرد.
- آنتیبیوتیکها. اینها در ازبینبردن باکتریهای اضافی پوست و کاهش قرمزی و التهاب مؤثر هستند. در چند ماه اول درمان، ممکن است از رتینوئید و آنتیبیوتیک بهصورت همزمان با دستور آنتیبیوتیک صبح و رتینوئید شب استفاده شود. آنتیبیوتیکها اغلب با بنزوئیل پراکسید ترکیب میشوند تا احتمال ایجاد مقاومت به آنتیبیوتیک کاهش یابد. بهعنوانمثال میتوان به داروهای کلیندامایسین با بنزوئیل پراکسید (بنزاکلین) و اریترومایسین با بنزوئیل پراکسید (بنزامایسین) اشاره کرد.
- اسید آزلائیک و اسید سالیسیلیک. اسید آزلائیک یک اسید طبیعی است که توسط مخمر تولید میشود. خاصیت ضد باکتری دارد و به نظر میرسد یک کرم یا ژل اسید آزلاییک ۲۰٪ به اندازه بسیاری از درمانهای معمول آکنه در صورت استفاده دو بار در روز مؤثر است. این داروی موضعی یکی از گزینههای مطلوب در دوران بارداری و در دوران شیردهی است. همچنین میتواند برای ازبینبردن لکهای پوستی که در برخی از انواع آکنه ایجاد میشود، استفاده شود. عوارض جانبی آن شامل قرمزی و تحریک جزئی پوست است. اسید سالیسیلیک میتواند به جلوگیری از انسداد فولیکولهای مو کمک کند و معمولاً در ترکیب با محصولات شستشوی پوست عرضه میشود. عوارض جانبی آن شامل تغییر رنگ و تحریک جزئی پوست است.
داروهای خوراکی
رایجترین داروهای خوراکی تجویز شده برای آکنه عبارتاند از:
- آنتیبیوتیکها. برای جوش های دوران بلوغ متوسط تا شدید، ممکن است به مصرف آنتیبیوتیک خوراکی برای کاهش باکتریها نیاز داشته باشید. معمولاً اولین انتخاب، تتراسایکلین (مینوسایکلین، داکسی سایکلین) یا ماکرولاید (اریترومایسین، آزیترومایسین) است. برای جلوگیری از مقاومت آنتیبیوتیکی باید در کوتاهترین زمان ممکن از آنتیبیوتیکهای خوراکی استفاده شود. این داروها معمولاً حساسیت پوست شما به آفتاب را افزایش میدهند و عوارض جانبی شدیدی از آنها دیده نشده است.
- داروهای خوراکی پیشگیری از بارداری. تا الان چهار داروی خوراکی پیشگیری از بارداری توسط FDA برای درمان آکنه در زنانی که مایل به استفاده از آنها هستند تأیید شده است. اینها معمولاً حاوی ترکیبی از هورمونهای پروژسترون و استروژن هستند. ممکن است فواید این روش درمانی را در چند ماه اول مشاهده نکنید.
- عوامل ضد آندروژن. اگر آنتیبیوتیک خوراکی کمکی نکند، تجویز داروی اسپیرونولاکتون (آلداکتون) ممکن است برای زنان و دختران بزرگسال در نظر گرفته شود. این دارو در جلوگیری از تأثیر هورمونهای آندروژن بر غدد تولید چربی پوست کارایی دارد.
- ایزوترتینوئین. این ماده یکی از مشتقات ویتامین A است و ممکن است برای افرادی تجویز شود که آکنههای متوسط یا شدید آنها به درمانهای دیگر پاسخ ندادهاند. تمام افرادی که ایزوترتینوئین دریافت میکنند باید به طور مرتب به پزشک خود مراجعه کنند تا از نظر عوارض جانبی نظارت شوند. حاوی این ماده هستند.
سرم هیالورونیک اسید
سرم هیالورونیک اسید یک محصول مراقبت از پوست است که به آبرسانی، سفت شدن و لیفتینگ پوست کمک می کند. این محصول حاوی هیالورونیک اسید است که یک ماده طبیعی است که در پوست یافت می شود. هیالورونیک اسید می تواند تا ۱۰۰۰ برابر وزن خود آب جذب کند، به همین دلیل به عنوان یک مرطوب کننده قوی شناخته می شود.