هشت خیر حضور در مسجد از زبان حجت‌الاسلام قرائتی/ سخنرانی ائمه جماعات قصار و کوتاه باشد

هشت خیر حضور در مسجد از زبان حجت‌الاسلام قرائتی/ سخنرانی ائمه جماعات قصار و کوتاه باشد

حجت‌الاسلام قرائتی با تاکید بر اینکه امام جماعت باید با مطالعه سخنرانی کند، گفت: ضرورت دارد ائمه جماعات سخنرانی‌ها را کوتاه بیان کنند تا مخاطب اذیت نشود.

به گزارش خبر روزانه، حجت الاسلام والمسلمین محسن قرائتی – رئیس ستاد اقامه نماز – امروز شنبه (۱۳ بهمن) در دوره توانمندسازی ائمه جماعات مدارس شهر تهران که در مجموعه فرهنگی ایوان ری برگزار شد خطاب به روحانیون مدارس شهر تهران اظهار کرد: اگر هر عمل خیری انجام دهیم اما نماز نخوانیم، فایده ندارد زیرا نماز مساوی ایمان است. قدر لباس روحانیت را بدانید و برای کاری که بر عهده دارید، مطالعه را مورد توجه قرار دهید. بیش از ۱۲ تا ۱۳ میلیون دانش آموز در کشور داریم که شما به عنوان امام جماعت با آنها در ارتباط هستید، باید قدر آنها را دانست و شما رسالت مهمی در هدایت آنها بر عهده دارید.

وی با اشاره به درجات ایمان افزود: در روایتی از امام علی(ع) آمده است: «اگر هفت اقلیم را با آنچه در زیر آسمان هاست به من دهند تا خدا را نافرمانی کنم که پوست جوی را از مورچه ای به ناروا بگیرم، چنین نخواهم کرد» ایشان با بیان این نکته تأکید داشتند که هرگز نافرمانی خدا را انجام نمی دهم و دروغ نمی گویم.

وی با اشاره به آیه ۶۹ سوره عنکبوت «وَالَّذِینَ جَاهَدُوا فِینَا لَنَهْدِیَنَّهُمْ سُبُلَنَا وَإِنَّ اللَّهَ لَمَعَ الْمُحْسِنِینَ، و کسانی که برای (به دست آوردن خشنودی) ما (با جان و مال) کوشیدند، بی تردید آنان را به راه های خود [راه رشد، سعادت، کمال، کرامت، بهشت و مقام قرب) راهنمایی می کنیم؛ و یقیناً خدا با نیکوکاران است»، تصریح کرد: طبق این آیه از قرآن کریم اگر کسی در گذشته کاری انجام داده، خیر آن را در آینده خواهد دید.

این استاد قرآن با تاکید بر اهمیت کار و رسالت روحانیون و ائمه جماعات ادامه داد: لازم است برای جذب دانش آموز به نماز نکات مهمی را مورد توجه قرار دهید، از جمله اینکه نماز را طولانی نکنید و با وقار نماز بخوانید. سخنرانی سخنران باید کوتاه باشد، آنچنان که امیرالمومنین علی (ع) در نهج البلاغه سخنانشان قصار و کوتاه بود؛ از طرفی حرفی را که مورد نیاز است، بیان کنید و هر سوالی را جواب ندهید چراکه برخی به دنبال ایجاد فتنه با طرح برخی از سوالات هستند.

حجت الاسلام والمسلمین قرائتی خطاب به روحانیون و ائمه جماعات مدارس تأکید کرد: معلم و کسی که کار فرهنگی انجام می‌دهد، نباید در خط و گروه‌های سیاسی باشد و در انتخابات از کسی جانبداری کند.

وی با تاکید بر اینکه ائمه جماعات باید با مطالعه سخنرانی کنند، خاطرنشان کرد: در حدیثی آمده است که هر کس که به مسجد برود، هشت خیر به او می رسد؛ یکی از این خیرات آن است که علم جدید به دست می‌آورد. این علم جدید هم از طریق روحانی و امام جماعت به نمازگزار منتقل می شود؛ پس لازم است که امام جماعت برای سخنرانی مطالعه داشته باشد.

حجت الاسلام و المسلمین قرائتی خاطرنشان کرد: سلام کردن به کودکان و نوجوانان از طرف امام جماعت خوب است که مورد توجه قرار گیرد. از طرفی فرق نگذاشتن بین دانش آموزان، محبت کردن، طرح مباحث مورد نیاز مخاطب و داشتن ظاهری آراسته و قیافه نگرفتن می تواند در جاذبه مندی تاثیرگذار باشد.

رئیس ستاد اقامه نماز کشور کتاب مفاتیح الحیاه آیت الله جوادی آملی را یکی از منابع خوبی دانست که لازم است مورد بهره برداری ائمه جماعات و روحانیون قرار گیرد و ابراز کرد: در سخنرانی ها از شعر و قصه هم استفاده و سعی کنید خطبه های سخنرانی طولانی نشود تا مخاطب شما اذیت نشود. از طرفی شیرینی های دین را با بیانی شیوا و روان مطرح کنید.

این استاد قرآن با اشاره به اینکه در ساده ترین آیات قرآن هم نکات مهمی است، تصریح کرد: سعی کنید نکات آموزنده قرآن را به طور ساده و با قصه بیان کنید تا در مخاطب تاثیرگذار باشد و ضرورت دارد که امام جماعت اصطلاح نماز را به مخاطبان آموزش دهند. همچنین در تبلیغ صبور باشد. پیامبر گرامی اسلام (ص) در برابر دشنام و ناسزاهایی که به ایشان از سوی دشمنان بیان می شد با خوشرویی برخورد می کردند و همین باعث تاثیرگذاری ایشان در میان مخاطبان بود.

وی در ادامه با تأکید بر لزوم توجه به ورزش ابراز کرد: بسیاری از عبادت های ما ریشه اش در ورزش است و خود ارکان نماز هم ورزش دارد. خوشبختانه تلاوت و تجوید قرآن مورد توجه  است و لازم است که تدبر در قرآن هم مورد اهتمام قرار گیرد.

رئیس ستاد اقامه نماز کشور با انتقاد از تعطیلی‌های زیاد در کشور، گفت: در قرآن آمده است جمعه فقط یک ساعت برای اقامه نماز جمعه تعطیل شود اما در حال حاضر حوزه‌های علمیه پنج‌شنبه و جمعه تعطیل هستند و این قانون غلطی است که باید اصلاح شود.

این استاد قرآن در ادامه به دیگر ویژگی‌هایی که باید مورد توجه ائمه جماعات و روحانیون مدارس قرار گیرد، اشاره و اظهار کرد: تفقد و احوال پرسی از حال مردم می تواند عاملی برای جذب آنها به مسجد شود. از طرفی این موضوع باید مورد توجه قرار گیرد اصرار بر حفظ قرآن داشته باشد و تدبر در قرآن مورد توجه قرار گیرد.

در ادامه این دوره آموزشی حجت الاسلام علیرضا شیرنژاد- رییس مرکز فعالیت‌های دینی شهرداری تهران- با اشاره به حضور گسترده نوجوانان و دانش آموزان در مراسم معنوی اعتکاف گفت: این حرکت معنوی، شکل گیری، تقویت و توانمندسازی جریان نماز در مدارس باید مورد اهتمام و توجه قرار گیرد.

رییس مرکز فعالیت‌های دینی شهرداری تهران افزود: گاهی تاکید و بیان یک آیه قرآن می تواند جامعه را از خطرات بزرگی نجات دهد و ما به واسطه مساجد و آموزش و پرورش و ستاد اقامه نماز تلاش داریم مدیریت راهبردی در موضوع احیای نماز جماعت مدارس را مورد توجه قرار دهیم چرا که اهتمام به نماز بسیاری از معضلات جامعه را حل می کند و مرکز فعالیت های دینی شهرداری نیز برای تقویت بحث نمازهای جماعت مدارس تلاش می کند.

۶۰ درصد معتکفین، دانش آموز بودند

در ادامه سید احمد موسوی- معاون پرورشی و فرهنگی آموزش و پرورش تهران- با اشاره به تلاش‌های دشمن برای ایجاد فضای نا امیدکننده در میان نوجوانان و دانش آموزان گفت: حضور پرشکوه نوجوانان در مراسم اعتکاف برای دشمن غیر قابل تصور بود و ما شاهد بودیم ۶۰ درصد معتکفین دانش آموزان بودند و این می تواند به ما امید دهد که با همگرایی و همدلی بیشتر پرچمی که شهدا برافراشتند و در حال حاضر سر پا مانده است به ظهور پیوند بخورد.

وی با تاکید بر پیوند نسل امروز با نمازهای جماعت بیان کرد: رونق نمازهای جماعت مدارس حلال بسیاری از مشکلات و آسیب های اجتماعی می شود و امروز با افتخار می توانیم بگوییم که در ۹۰ درصد مدارس شهر تهران نماز جماعت برگزار می شود.

در ادامه حجت الاسلام سیدجواد بهشتی با اشاره به فعالیت طلاب حوزه‌های علمیه در مدارس گفت: ستاد اقامه نماز در ۲۰ سال گذشته ۵۰۰ کتاب در مورد نماز منتشر کرده است. در کتاب شیوه‌های جذب مسجد و نماز ۴۰ شیوه برای دعوت به نماز بیان شده است و لازم است ظرفیت و استعدادها، شرایط روحی و موقعیت‌های افراد در این زمینه مورد توجه قرار گیرد. ‌

وی با بیان اینکه تنوع روش‌ها در تعلیم و تربیت مهم است، گفت: بنا به فرموده شهید مطهری یک مبلغ باید در تبلیغ، پیام، محتوای پیام، ابزار و روش ها و شیوه های بیان را بداند تا بتواند تاثیرگذار عمل کند. شهید مطهری در جایی فرمودند ما در شیوه تبلیغ از مسیحیان عقب تر هستیم و امروز ضرورت دارد که ائمه جماعات و روحانیون برای بیان دین با ابزار و زبان مخاطب آشنا باشند.

وی همچنین خطاب به ائمه جماعات مدارس در تهران گفت: محتواها را برای مخاطبان به صورت کوتاه بیان کنید و همواره نماز اول وقت را مورد توجه قرار دهید چراکه اهتمام به نماز اول وقت به زندگی انسان نظم می دهد.

در ادامه حجت الاسلام محمدحسین فلاح زاده نیز در این دوره آموزشی بیان کرد: تنها با روش سنتی نمی توان در مخاطب کودک و نوجوان تاثیرگذار بود، بلکه با بهره گیری از ابزارهای روز در کنار شیوه سنتی باید موضوع تبلیغ انجام شود تا از قافله تبلیغات دشمن عقب نماند. این کارشناس دینی بیان کرد: ِآموزش احکام دین به صورت عملی مورد توجه باشد. در سیره امام حسن(ع) و امام حسین(ع) آمده است که در کودکی به فرد بزرگسالی که اشتباه وضو می گرفت گفتند که ما وضو می گیریم بگو وضوی کدام ما صحیح است. اساتید و مربیان در کنار آموزش عملی، پرسش از مخاطب هم داشته باشند و به پرسش‌های آنها نیز پاسخ دهید. پرهیز از مسائل شک برانداز در موضوعات فقهی مورد توجه باشد زیرا موجب وسواس و بروز مشکلات در افراد می‌شود.

در ادامه علیرضا کریمیان- مدیر کل آموزش و پرورش شهر تهران- با اشاره به اینکه مربیان فرهنگی و ائمه جماعات مدارس سرمایه‌های نظام هستند، گفت: توانمندسازی و ارتقای مهارت شما به عنوان سرمایه های انسانی آموزش و پرورش موضوعی است که باید صیانت و مورد توجه قرار گیرد و این یکی از راهبردهای آموزش و پرورش است.

وی بر لزوم فراهم کردن فرصت ارایه تجربیات فعالان فرهنگی و روحانیون مدارس تأکید و خاطرنشان کرد: کسانی که در اقامه نماز مدارس فعال هستند، تجربیات منسجمی دارند که ضرورت دارد این تجربیات ارزشمند به اشتراک گذاشته شود و این باید از طریق مدلی و در قالب تاثیرگذار و جذاب ارائه شود.

انتهای پیام

دکمه بازگشت به بالا