نحوه محاسبه ایزوتیازولینون
ایزوتیازولین چیست و چه کاربردی دارد؟
ایزوتیازولین Isothiazolinone یا کیتون یک ترکیب شیمیایی با فرمول مولکولی C3H3NOS می باشد. ایزوتیازولینون یک ترکیب شیمیایی با شناسه پابکم ۹۶۹۱۷ است. جرم مولکولی آن 101.123 g/mol است. این ماده یک ماده ضد میکروب است و برای کنترل قارچ ها، باکتری ها و یا جلبک ها استفاده می شود. از آنجا که محلول های آبی مستعد رشد و ادامه ی زندگی باکتری ها هستند این ماده بیشتر در آب و به عنوان گند زدا مورد استفاده است. همچنین به عنوان نگهدارنده نیز کاربرد دارد.
این ماده در محصولات دیگری از جمله ضد آفتاب ها، شامپوها، لوسیون ها و… نیز به منظور جلوگیری از خراب شدن محصول پیش از فرا رسیدن تاریخ انقضای آن استفاده می گردد. علاوه بر این ترکیب فوق می تواند یک جایگزین مناسب برای فرمالدهید (ماده ای با سرطانزایی بالا) در محصولات شوینده باشد.
ایزوتیازولین چیست؟
این ماده دارای رنگ سبز روشن است که مشتقات آن به طور گسترده به عنوان نگهدارنده ضد میکروبی استفاده می باشد. این ماده محلول در آب است و دارای سمیت بسیار پایینی می باشد. اهمیت ایزوتیازول و ترکیبات حاوی هسته ایزوتیازول طی چند سال اخیر در حال افزایش است. این ماده (Isothiazolinone) یک ترکییب شیمیایی آلی حاوی حلقه هتروسیکل است. این ماده به علت داشتن فعالیت باکتریواستاتیک و قارچ استاتیک، به عنوان بایوساید (biocide) مصرف می گردد.
کاربرد ایزوتیازولین
ترکیبات و مشتقات این ماده از رشد قارچ ها، باکتری ها و مخمرها در محصولات با پایه آبی جلوگیری می کند. از این ماده در محصولاتی مانند کرم ضد آفتاب، ضدعفونی کننده دست، شامپو، لوازم آرایشی، لوسیون و … استفاده می شود.به طور کلی کاربرد این ماده در صنایع تصفیه آب، شوینده ها، صنایع آرایشی و بهداشتی، فلزکاری، چسب سازی و ضد عفونی سازی لوازم پزشکی می باشد.
این ماده شیمیایی ضد میکرب است . برای کنترل باکتری ها، قارچ ها و جلبک های تشکیل دهنده لجن در سیستم های خنک کننده آب و فاضلاب و کاغذ سازی، سیستم های استخراج نفت و دیگر موارد صنعتی کاربرد دارد. هدف از استفاده از این ماده در محصولات بهداشتی و آرایشی، مهار فعالیت های میکروبی است که می تواند محصول را تا قبل از تاریخ انقضاء نگهداری کند. پایداری آن در pH بالاتر از 8، یعنی محیط های قلیایی، کاهش می یابد. با این حال این ماده، در غلظت های خیلی کم بسیار موثر است. این ماده طیف گسترده ای از فعالیت را داراست. محلول در آب است و با سورفاکتانت های غیر یونی سازگار است. از این ماده در این مصارف استفاده می شود:
صنعت آرایشی و بهداشتی به عنوان نگه دارنده. داروسازی برای تولید داروهای ضد افسردگی. مواد شیمیایی زراعی. تصفیه آب و فاضلاب. تولید رنگ های امولسیونی. لاک های چوبی. تولید چسب ها. صنعت چرم سازی (چرم طبیعی و مصنوعی). تولید محصولات مراقبت شخصی (مانند شامپو). تولید دترجنت (مواد شوینده مانند پاک کننده های خانگی).
در تولید آنتی باکتریال صنعت تراشکاری. در مایعات فلزکاری. سیستم های آب خنک کننده (برج های خنک کننده). مخازن زخیره سوخت. کاغذسازی (سیستم های آب خمیر کاغذ). سیستم های استخراج روغن. نگهداری چوب. مصالح ساختمانی مانند چسب، رنگ، رزین، امولسیون. جایگزین فرمالدئید. به عنوان جایگزینی مناسب برای فرمالین. در تولید امولسیون پلی اکریلات برای رنگ ها.
بایوسیدهای ایزوتیازولینون کاربرد گسترده ای به عنوان نگهدارنده های لاتکس پیدا کرده اند. بیشتر امولسیون های لاتکس بر پایه آب هستند و مستعد حمله میکروبی هستند. بایوسیدها به طور معمول پس از تمام مراحل پردازش برای محافظت از لاتکس در برابر حمله میکروبی، به لاتکس کامل اضافه می شوند.
متیل ایزوتیازولین
اولین بار این ماده در دهه 1960 کشف شده است. این هتروسیکل ساده به تنهایی کارایی نداشته. اما مشتقات آن مانند: متیل کلروایزوتیازولینون دارای کاربردهای گسترده ای هستند. کمپلکس (Isothiazolinone) از برهم کنش شیمیایی ترکیباتی مانند متیل ایزوتیازولینون و متیل کلروایزوتیازولینون تولید می شود. این مواد به طور معمول در مقیاس صنعتی با بسته شدن حلقه مشتقات 3-سولفانیل پروپان آمید تهیه می شوند.
تولید ایزوتیازولین
یکی دیگر از روش های تولید و فروش ایزوتیازولین از طریق اسید آکریلییک می باشد. بسته شدن حلقه شامل تبدیل گروه تیول به یک گونه واکنش پذیر است .که توسط مرکز نیتروژن مورد حمله هسته ای قرار می گیرد. این به طور معمول شامل کلرزنی یا اکسیداسیون 3-سولفانیل پروپان آمید به دی سولفید مربوطه است. این شرایط واکنش همچنین حلقه ایزوتیازولیدین میانی را اکسید می کند تا محصول موردنظر به دست آید.
درصد مصرف ایزوتیازولین
این ماده و مشتقات آن از یک مکانیسم دو مرحله ای استفاده می کنند .که شامل مهار سریع (دقیقه ای) رشد و متابولیسم، و به دنبال آن آسیب غیرقابل برگشت سلول و در نتیجه از دست دادن سلول (ساعتی) است. سلول ها با اختلال در مسیرهای متابولیکی مربوط به آنزیم های دهیدروژناز مهار می شوند.
عملکردهای مهم فیزیولوژیکی از جمله رشد، تنفس (مصرف اکسیژن) و تولید انرژی (سنتز) به سرعت در میکروب ها مهار می شوند. که باعث مرگ سلولی در نتیجه تخریب تیول های پروتئین و تولید رادیکال های آزاد است. میزان کشتار ممکن است توسط مواد کمکی مختلف از جمله سورفاکتانت ها افزایش پیدا کند. این مکانیسم منحصر به فرد منجر به طیف وسیعی از فعالیت، سطح کم استفاده و دشواری در دستیابی به مقاومت شود.
محصولاتی که ممکن است حاوی متیل ایزوتیازولینون باشند کدامند؟
- شستشوی بدن / صابون دست / مرطوب کننده.
- پاک کننده ها
- محصولات مو.
- رنگ مو.
- شامپوها.
- تهویه مطبوع.
- رنگ کنید.
- مراقبت از حیوان خانگی
آیا ایزوتیازولینون آلرژی زا است؟
ایزوتیازولینونها، به ویژه متیل ایزوتیازولینون، از عوامل مهم آلرژی تماسی، از جمله آلرژی شغلی هستند. آنها دارای خواص شدید آلرژی زایی هستند و در تست های پچ اغلب واکنش های التهابی بسیار شدیدی را نشان می دهند.
خريد فروش پروفرمايي ايزوتيازولين
در توليد محصولات مراقبت از پوست و مو از اين ماده به عنوان نگهدارنده در مواد ارايشي و بهداشتي از جمله شوينده ها شامپو و لوسيون ها استفاده ميشود اين ماده در فرمولاسيون شامپو ها به عنوان ماده پايه و اصلي به کار ميرود. به دليل خاصيت انتي باکتريال اين ماده و مشتقاتش از رشد قارچ ها و باکتري ها و مخمر ها در محصولاتي که پايه آبي دارند جلوگيري ميکند و تا زمان رسيدن تاريخ انقضاي محصولات سالم و فاقد هر گونه باتري و ميکروب باقي ميمانند.
از ديگر کاربردهاي اين ماده ميتوان به استفاده ايزو تيازولن به عنوان يک عامل ضد جلبک و ضد باکتري در تصفيه اب ،ميادين نفتي ، در فرايند توليد و پردازش چرم اشاره کرد. از مشتقات ديگر ايزو تيازولينون ميتوان به متيل کلروايزوتيازولينون MCIT اشاره کرد.اين ماده به عنوان يک ماده ضد ميکروب و نگهدارنده به شکل مايع غليظ يا جامد محلول است که کاربردهاي مختلفي در صنايع شوينده و مراقبتي دارد.
کاربرد در فرمولاسيون محصولات ارايشي بهداشتي
از اين مواد به منظور حفظ و جلوگيري از الودگي به باکتري هاي مختلفي که به سبب محيط گرم و مربوط حمام امکان رشد دارند در فرمولاسيون شامپو ها استفاده ميشود زيرا ميتواند در برابر باکتري هايي مانند نوکارديا،استافيلوکوکوس و ليستريا که عامل بيماري هاي مختلف تنفسي ،عفونت و بيماري هاي گوارشي ميباشند و همچنين قارچ و مخمر ها عملکرد خوبي نشان دهد.
به طور کلي ميتوان گفت مهمترين عامل تخريب محصولات ارايشي و بهداشتي باکتري ها و ميکروبي ها ميباشند . برخي از اين عوامل بيماري زا ميتوانند صدمات جبران ناپذيري به سلامت انسان وارد کرده و يا حتي منجر به مرگ شوند بنابراين استفاده از موادي مانند ايزوتيازولينون در فرمولاسيون محصولات ارايشي و بهداشتي در دوز هاي استاندارد به منظور محافظت از محصولات در برابر باکتري و ميکروب و به طور کلي عوامل بيماري زا يکي از مناسب ترين گزينه ها ميباشد
ساير مشتقات
از ديگر مشتقات اين محصول مي توان به متيل کلروايزوتيازولينون اشاره کرد که کاربردهاي زيادي در توليد محصولات مختلف شوينده و پاک کننده مانند پودر لباسشويي ،مايع ظرفشويي ، فوم دستشويي ، شيشه پاک کن ، پاک کننده هاي سراميک ، لکه بر ،شوينده پارچه ، خوشبو کننده هوا ، شامپو فرش ، دستمال مرطوب و … دارد. متيل کلرو ايزوتيازولينون ، که به آن MCI نيز گفته مي شود ، يک ماده نگهدارنده با اثرات ضد باکتري و ضد قارچي در گروه ايزوتيازولينون ها است. متيل کلروئيزوتيازازولينون در برابر باکتري ها ، مخمر و قارچ ها موثر است.
خطرات ايزوتيازولين
(MIT) و (CMIT) حتي مي توانند عوارض جانبي روي بدن داشته بشند . اين مواد نگهدارنده رايج در بسياري از محصولات مراقبت شخصي شخصي مايع يافت مي شود و با مسموميت ريه ، واکنش هاي آلرژيک و مسموميت عصبي مرتبط است.اين ماده شيميايي سمي است و در صورت استنشاق و تماس با پوست و چشم خورنده است. ضروري است قبل از کار کردن با اين ماده MSDS آن مطالعه شود. اين ماده در بسياري از محصولات آرايشي مبتني بر آب براي جلوگيري از رشد باکتري و مخمر در محصول گنجانده شده است ، بنابراين ماندگاري محصول را افزايش مي دهد. در کانادا به دليل سمي بودن و ايجاد واکنش هاي آلرژيک براي بسياري از افراد در انگليس ممنوع شده است.