وضعیت بازار آهن در سال‌های گذشته

نگاهی به بازار آهن در یک سال گذشته | آرشیو قیمت آهن آلات سال 1401

سال 1401 سالی پر از نوسان برای بازار آهن بود. به‌طوری که هر پیش‌بینی در بازه‌های زمانی مختلف، برخلاف تصورات و تحلیل‌های گفته شده از آب در می‌آمد. قیمت آهن در سال 1401 در مقایسه با سال‌های قبل رفتار و نوسان متفاوتی داشت. در این مقاله قصد داریم نگاهی به وضعیت قیمت انواع مقاطع آهنی در یک‌سال گذشته بیندازیم. برای بررسی بازار آهن سال 1401 و روند قیمت آهن کیلویی در سال گذشته؛ تا انتهای مقاله همراه ما باشید.

قیمت آهن در سال 1401

برای بررسی قیمت آهن در طول سال‌های گذشته باید از نمودار قیمت آهن 1401 استفاده کنیم. برای درک بهتر و بیشتر نوسان در بازار، ما در ادامه نمودار انواع مقاطع فولادی را در اختیار شما خواهیم گذاشت و هر کدام را در بازه‌های مختلف بررسی خواهیم کرد. لازم است بدانید که برای هر مقطع، پرطرفدارترین تولیدکنند‌ه‌ را انتخاب کرده‌ایم. برای شروع از مقطع پرفروش میلگرد شروع می‌کنیم.

قیمت میلگرد در سال 1401

در سال 1401 میلگرد از آن دسته مقاطعی بود که نوسان و تغییرات قیمتی زیادی به خود دید. در برخی مواقع از سال شرایطی به‌وجود آمده بود که خریدار و مصرف‌کننده تصمیم درستی برای خرید نمی‌توانست بگیرد. البته به‌راحتی می‌توان گفت که خریدار در سال گذشته در بیشتر مواقع از سال با سردرگمی مواجه شده بود. در هر بازۀ زمانی افزایش یا کاهش قیمت میلگرد که باعث سردرگمی مصرف‌کننده شده بود به دلایل مختلفی مربوط می‌شد.

نمودار قیمت میلگرد در سال 1401

در سه ماه نخست سال قیمت میلگرد در کانال 18 هزار تومان تقریباً ثابت بود. با ورود به تابستان کاهش شدیدی در قیمت میلگرد و آهن به‌وجود آمد. علت این کاهش ناشی از جنگ روسیه و اوکراین و کاهش قیمت جهانی آهن، مذاکرات برجام و کاهش میزان عرضه و تقاضا بود.

با گذر از شهریورماه و شروع فصل سرما پیش‌بینی می‌شد قیمت آهن در سال 1401 به کمترین میزان خود برسد؛ اما با تغییر شرایط بازار ارز، قیمت میلگرد نیز دچار نوسان شد. بیشترین قیمت میلگرد در سال 1401 در اسفند ماه با نرخ 32,500 تومان و کمرین قیمت در مردادماه با نرخ 15,100 ثبت شده است (این قیمت‌ها برای میلگرد شاهین سایز 14 با استاندارد A3 است).

قیمت تیرآهن در سال 1401

قیمت تیرآهن در مقایسه با قیمت میلگرد نوسان کمتری را تجربه کرده است؛ یعنی در بازه‌های زمانی مختلف کاهش یا افزایش ناگهانی نداشته است. اگر به نموداری که در ادامه قرار داده‌ایم دقت کنید، متوجه خواهید شد.

نمودار قیمت تیرآهن در سال 1401

قیمت تیرآهن از ابتدا تا انتهای سال 1401 شیب نزولی داشته و دائماً در حال افزایش بوده است. قیمت تیرآهن هم برخلاف انتظارات و پیش‌بینی‌ها در اسفندماه به بیشترین نرخ خود رسید و در مرداد ماه کمترین قیمت را به‌صورت هفته‌های متوالی تجربه کرد. نمودار قیمت آهن در سال 1401 در هفته‌های آخر اسفندماه کاهش داشته است. امیدواریم در سال آینده این روند کاهشی ادامه داشته باشد.

نمودار قیمت نبشی در سال 1401

قیمت نبشی کمترین قیمت را در شهریور تا آبان 1401 تجربه کرده است. نبشی نیز مانند دیگر مقاطع در زمستان با افزایش قیمت روبرو بود و این شرایط تا اسفندماه ادامه داشت.

نمودار قیمت ناودانی در سال 1401

تغییر قیمت ناودانی در طول یک‌سال گذشته تقریبا مشابه نوسانات قیمت نبشی بود. قیمت ناودانی در 3 ماه اول سال 1401 در کانال 18 الی 19 هزار تومانی قرار داشت. با آمدن تابستان که از قضا بهترین زمان برای ساخت‌ساز و پروژه‌های عمرانی است، قیمت ناودانی وارد کانال کاهشی شد. روند کاهش قیمت ناودانی تا آخر شهریور ادامه داشت.

کمترین قیمت ثبت شده برای ناودانی در سال گذشته، 16500 تومان به‌ازای هر کیلو بود که در شهریور ماه، به این میزان خرید و فروش می‌شد. از پاییز 1401 قیمت ناودانی نیز مانند دیگر مقاطع وارد کانال افزایشی شد و قیمت روزبه‌روز افزایش یافت. به‌طوری که بیشترین قیمت ناودانی در اسفندماه با نرخ حدود 32 هزار تومان رقم خورد.

در این قسمت نوسان قیمت آهن را با استفاده از نمودار ناودانی فولاد ناب بررسی کردیم. این نمودار برای ناودانی سنگین 6 متری فولاد ناب است. کمترین قیمت 17600 تومان و بیشترین قیمت 24250 تومان است.

نمودار قیمت پروفیل در سال 1401

اختلاف کمترین و بیشترین قیمت پروفیل در سالی که گذشت زیاد است. کمترین قیمت ثبت‌شده برای پروفیل حدود 19 هزار تومان و بیشترین قیمت حدود 41 هزار تومان است. به‌ترتیب کمترین قیمت در فصل تابستان و بیشترین قیمت در فصل زمستان بوده است.

دلیل افزایش و کاهش نابه‌هنگام قیمت ناودانی به شرایط سیاسی و اقتصادی حاکم بر جامعه، قیمت ارز و دلار و میزان تقاضا در بازار مربوط می‌شد.

نمودار قیمت ورق در سال 1401

قیمت ورق در ابتدای سال 26 هزار تومان بود که با گذشت ماه‌ها رفته رفته کاهش یافت. این روند کاهشی تا آخر شهریور ادامه داشت و از فصل پاییز شروع به افزایش کرده و نوسان افزایشی تا اسفندماه ادامه پیدا کرد.

تحلیل به روز از روند بازار آهن در طول روز های گذشته

بازار مقاطع ترکیه

هفته گذشته فعالیت بازار مقاطع ترکیه کم شد ولی با توجه به رونق بازارهای قراضه و بیلت جو بازار مثبت است. میلگرد صادراتی  ترکیه 610 تا 614   دلار هر تن فوب بود و برخی به دنبال 610 دلار هر تن فوب نیز بودند. از اواسط ژانویه پس از تعطیلات سال نودرخواست بهتر می شود. در بازار داخلی ترکیه میلگرد 610 تا 614 دلار هر تن درب انبار شنیده شد.

میلگرد یک ماه گذشته در بازار داخلی منطقه جی سی سی  60 تا 65 دلار هر تن افزایش داشته است.سرمای هوا و کم شدن ساخت و ساز میلگرد را در چین 20 تا 25 دلار ارزان تر کرده به  633 تا 650 دلار هر تن با 17 درصد مالیات بر ارزش افزوده رساند.در شمال اروپا میلگرد در518 یورو هر تن درب کارخانه ثبات داشت. در بازار داخلی امریکا نیز میلگرد در 614 دلار هر شورت تن درب کارخانه ثبات داشت.

میلگرد در بازار ایران

روز شنبه میانگین نرخ 14 تا 25 میلیمتر در اصفهان 2380 تومان بود و دزفول 2280 تومان در حالیکه روز را همه کارخانه ها با افزایش نرخ شروع کرده بودند با ارائه های شمش در بورس کالا وبالارفتن نرخ آن این افزایش نرخ تا سه شنبه ادامه یافت ولی از سه شنبه به بعد روند کاهش نرخ شروع شد و میانگین نرخ اصفهان به 2380 ریال و دزفول 2280 ریال هر کیلو . آخر هفته متوسط قیمت تیرآهن اصفهان 28200 ریال بود که نسبت به روز شنبه که 27500 ریال بود 700 ریال افزایش نشان میداد ولی بازار فعالی نداشت.

انبارهای میله گرد از کالاهای ارزان نرخ انباشته است که خروجی ندارد فصل سرما و رکود درخواست همراه با افزایش نرخ مواد اولیه تولید میلگرد را به حداقل رسانده است این وضعیت باعث کاهش بیشتر نرخ میلگرد و رسیدن حاشیه سود نوردکاران به کمترین حد می گردد شایعاتی مبنی بر محدودیت صادرات اسفنجی شنیده می شود در حالیکه روند افتتاح کارخانه های اسفنجی و افزایش تولید آن ادامه دارد نباید فراموش کرد که در فصل سرما ارائه قراضه محدود می شود و همین عامل اجازه کاهش بیشترنرخ شمش را نمی دهد.

در نتیجه روند نزولی نرخ میلگرد نمی تواند بصورت جدی و برای بیشتر از دو هفته باشد مگر آنکه فولاد خوزستان نتواند شمش را در قیمت 610 دلار فوب بفروشد در هر حال نوسان نرخ میلگرد اجتناب ناپذیر است و باید تحمل کرد . تولیدکننده های میلگرد باید نگران 4 ماه آینده باشند که چین بطور فعال صادرات قراضه را شروع خواهد کرد و درخواست شمش در این پایه نرخ نخواهد بود مگر آنکه محدودیت ارائه فرو آلیاژها نرخ شمش را همچنان صعودی نگه دارد .

ورق در بازار ایران

قیمت ورق گرم ضخامت 2 میلیمتر رول روز شنبه 2785 تومان بود ولی تا آخر هفته با 30 تومان کاهش روبرو شد علت این کاهش نرخ ارائه ورق های اهواز و گیلان بود ضمن آنکه درخواست آنهم چندان فعال نبود. یک محموله 5 هزار تنی حمل فوری درنرخ 470 یورو سی اف آر انزلی پیشنهاد شد که فراتر از نرخ در بازار تهران است در حال حاضر قزاق ها در بازار نیستند تنها ام ام ک پیشنهاد دهنده است در حالیکه بازار هم عطشی به خرید ندارد.

ورق های گرم محصول مبارکه ضخامت 2.5 تا 15 میلیمتر با نوسان نرخ روبرو بود ولی میانگین نرخ تغییری نداشت ضخامت های 15 میلیمتر به بالا با عدم ارائه جدی از طرف کاویان روبرو بود ولی محصول اکسین با ثبات نرخ روبرو بود در حالیکه درخواست بسیار پایین بود. در طول 10 سال گذشته بازار ورق گرم هیچگاه اینقدر راکد نبوده در حالیکه صادرات آنهم جدی نیست.

ورق سرد با بازار آرامی روبرو بود هیچ تغییر نرخ جدی در آن گزارش نشد در حالیکه انتظار عمومی افزایش روند نرخ است چون نرخ در خارج افزایش یافته است.

در هفته ای که گذشت ورق گرم سی آی اس 580 تا 595 دلار هر تن فوب دریای سیاه بود. بازارها در جو تعطیلات سال نو بودند.ورق گرم چین 595 دلار هر تن فوب ثبت شد نرخ های صادراتی جدید احتمالا 5 تا 10 دلار دیگر ارزان خواهد شد. ورق گرم صادراتی هند نیز 595 دلار هر تن فوب و در ثبات بود.ورق گرم در بازار شمال اروپا هفته گذشته در 540  یورو هر تن درب کارخانه ثبات داشت. در بازار داخلی امریکا نیز ورق گرم حدود 650 دلار هر شورت تن درب کارخانه بود که یک دلار افزایش داشت.

سخن آخر

در سال 1401 بازار آهن چندان رونق خوبی نداشت. همان طور که در نمودار انواع مقاطع آهنی مشاهده کردید قیمت بیشتر آهن‌آلات در 6 ماه نخست سال کمتر از 6 ماهه دوم بود. هنگامی که بازار کاهشی باشد، مصرف‌کننده تصمیم درستی برای خرید نمی‌تواند بگیرد و همیشه در انتظار کمترین قیمت، خرید خود را به تعویق می‌اندازد. اگر هم بازار افزایشی باشد، التهاب تشویش‌گر در انتظار خریدار و فروشنده خواهد بود. ازاین‌رو یک سال گذشته حال‌وهوای مناسبی برای خرید و فروش نبود. امیدواریم سال 1402 از نظر رونق و تولید بهبود بهتری داشته باشد.

دکمه بازگشت به بالا