برای کبد چرب چی بخوریم چی نخوریم

کبد چرب یکی از شایع‌ترین بیماری‌های کبد است که در اثر تجمع بیش‌ازحد چربی در این عضو اتفاق می‌افتد. اصلاح سبک زندگی، یعنی مدیریت وزن و رژیم غذایی، نقشی کلیدی در درمان کبد چرب و پیشگیری از عوارض احتمالی آن ایفا می‌کنند. تغذیه در بهبود کبد چرب نقش بسیار مهمی دارد، چراکه این عارضه معمولاً ناشی از تغذیه‌ و سبک زندگی نامناسب است.  پکیج چاقی برای کمک به لاغری شما معجزه میکند.

تغذیه | کبد چرب

 

نقش رژیم غذایی در درمان کبد چرب

در یک بدن سالم، کبد سموم را از بدن خارج می‌کند و صفرا تولید می‌کند؛ پروتئینی که چربی‌ها را می‌شکند تا به اسیدچرب تبدیل و قابل‌هضم شوند. بیماری کبد چرب باعث آسیب کبد و اختلال در عملکرد صحیح آن می‌شود؛ اما اصلاح سبک زندگی می‌تواند از بدتر شدن آن جلوگیری کند.

مواد غذایی مفید برای کبد چرب

رژیم غذایی مؤثر برای کبدچرب از همه‌ی گروه‌های غذایی تشکیل شده است. کاهش مصرف کالری و افزایش مصرف منابع غذایی حاوی فیبر در رژیم غذایی کبد چرب از اهمیت بالایی برخوردار است. مصرف فیبر، پروتئین و کربوهیدرات پیچیده باعث تولید انرژی پایدار و پیشگیری از گرسنگی می‌شود.

همچنین منابع غذایی ضدالتهاب در درمان کبد چرب بسیار مؤثر هستند و باعث ترمیم بافت آسیب‌دیده‌ی کبد می‌شوند.

نوشیدنی‌های مفید برای کبد چرب

مصرف برخی نوشیدنی‌ها در درمان کبد چرب موثر است؛ از جمله:

۱. قهوه

قهوه یک روتین صبحگاهی برای بسیاری از افراد است. اما قهوه به‌جز افزایش سطح انرژی فواید بسیار زیاد دیگری هم دارد. ازجمله فواید آن کاهش آسیب کبد و التهاب در مبتلایان به کبد چرب و تقویت سوخت‌وساز چربی در بدن است.

۲. دمنوش چای سبز

مطالعات نشان داده است که مصرف چای سبز در حفظ سلامت کبد موثر است؛ با‌این‌حال لازم است از مصرف بیش‌از‌حد چای سبز خودداری کنید تا برای شما عارضه‌ای ایجاد نکند.

۳. آب مرکبات

آب مرکبات از جمله آب لیمو و گریپ‌فروت به‌دلیل سطح بالای آنتی‌اکسیدان‌ها در درمان کبد چرب و پیشگیری از عوارض احتمالی آن موثر است.

۴. عرق خار مریم

سالیان سال است که از خار مریم برای درمان بیماری‌های کبد و مجاری صفراوی استفاده می‌شود. خار مریم سرشار از آنتی‌اکسیدان‌هایی است که به بازسازی سلول‌های کبدی و کاهش سطح التهاب کمک می‌کنند.

۵. آب چغندرقند

آب چغندرقند حاوی آنتی‌اکسیدان‌هایی است که به جلوگیری از تجمع چربی در کبد و افزایش سلامت آن کمک می‌کنند.

۶. عرق و چای رازیانه

مطالعات حیوانی نشان داده است که دانه‌های رازیانه اثر محافظتی در کبد دارند و می‌توانند به کاهش سطح آنزیم‌های مرتبط با آسیب کبدی کمک کنند. می‌توانید دانه‌های رازیانه را بجوید یا از عرق و جوشانده آن استفاده کنید.

مواد غذایی مضر برای کبد چرب

درصورت ابتلا به کبدچرب، لازم است که از مصرف برخی مواد غذای خودداری کنید. در ادامه شما را با برخی مواد غذایی مضر برای کبد چرب آشنا می‌کنیم.

۱. الکل

الکل یکی از دلایل اصلی کبد چرب و دیگر بیماری‌های کبد است. داروی گیاهی ترک اعتیاد دکتر بیز به شما کمک می کند.

۲. شیرینی‌‌ها و نوشیدنی‌های مصنوعی

تاحدامکان از مصرف موادغذایی شیرین مثل کیک، کلوچه، نوشابه و آب‌نبات خودداری کنید. افزایش سطح قند خون می‌تواند باعث افزایش تولید چربی در کبد شود.

۳. غذاهای سرخ‌شده

این موادغذایی چربی و کالری بالایی دارند.

۴. نمک

مصرف بیش از حد نمک با افزایش خطر کبدچرب مرتبط است. ازاین‌رو توصیه شده که دریافت نمک را به کمتر از ۲۳۰۰ میلی‌گرم روزانه برسانید. مبتلایان به فشارخون‌بالا لازم است مصرف آن را به کمتر از ۱۵۰۰ میلی‌گرم در روز برسانند.

۵. غلات تصفیه‌شده

آرد سفید معمولاً بیش‌ازحد فرآوری شده است و مواد غذایی ساخته‌شده از آن نظیر ماکارونی، برنج و نان سفید، به دلیل نبود فیبر می‌توانند بیش از حد قند خون را افزایش دهند.

۶. گوشت قرمز

گوشت قرمز سرشار از چربی‌های اشباع است و از این جهت برای سلامت کبد مضر است.

بهترین رژیم غذایی پاکسازی کبد چرب چیست؟

رژیم غذایی مدیترانه‌ای بهترین رژیم غذایی برای پاکسازی کبد چرب است. این رژیم غذایی حاوی همه اجزایی است که برای حفظ سلامت کبد به آن نیاز دارید؛ میوه‌ها، سبزیجات، غلات کامل، آجیل و حبوبات بیشتر درکنار گوشت قرمزو شیرینی کمتر.

رژیم غذایی مدیترانه‌ای یک رژیم شناخته‌شده است که بیشتر در دهه ۱۹۹۰ محبوبیت پیدا کرد و بیشتر یک الگوی غذایی است، تا یک رژیم غذایی. این رژیم غذایی بر مصرف بیشتر میوه‌ها، سبزیجات، غلات کامل، آجیل، حبوبات، روغن زیتون و ادویه‌جات خوش‌طعم تاکید دارد. در این رژیم لازم است حداقل چند بار در هفته ماهی و غذاهای دریایی مصرف کنید؛ همچنین مصرف مرغ، تخم‌مرغ، پنیر و ماست درحد اعتدال و مصرف شیرینی و گوشت قرمز تنها در مناسبت‌های خاص توصیه شده است.

رژیم غذایی مدیترانه‌ای همچنین در کاهش خطر بیماری‌های قلبی، فشار خون و LDL یا چربی بد هم موثر است.

نمونه برنامه غذایی برای کبد چرب

در اینجا به شما یک نمونه برنامه غذایی مناسب برای درمان کبد چرب معرفی می‌کنیم.

پیشگیری و درمان کبد چرب با تغییر سبک زندگی

اساس درمان کبد چرب، اصلاح سبک زندگی است. از‌این‌رو درکنار رژیم غذایی لازم است که انجام کارهای زیر را هم در اولویت قرار دهید:

  • افزایش فعالیت بدنی: انجام ورزش درکنار رژیم غذایی سالم به کاهش وزن و مدیریت بیماری کمک می‌کند. سعی کنید در بیشتر روزهای هفته حداقل ۳۰ دقیقه ورزش هوازی انجام دهید.
  • کم کردن وزن: حتی کاهش ۵% از وزن بدن هم در کاهش چربی کبد موثر است. با کاهش ۷ الی ۱۰ درصد از وزن بدنتان می‌توانید التهاب و خطر آسیب به سلول‌های کبد را کم کنید. حتی ممکن است بعضی آسیب‌ها هم خوب شوند. کاهش وزن را به‌آهستگی انجام دهید؛ کاهش سریع وزن خود می‌تواند ایجاد عارضه کند. درصورتی‌که نمی‌توانید وزنتان را کم کنید، با پزشک درباره مصرف دارو و انجام جراحی مشورت کنید.
  • کم کردن چربی خون: برای کمک به کاهش سطح کلسترول و تری‌گلیسیرید خون لازم است که میزان دریافت قند و چربی‌های اشباع را زیرنظر بگیرید. درصورتی‌که انجام ورزش و رعایت رژیم غذایی برای کاهش چربی خون کافی نبودند، با پزشک خود درباره مصرف دارو مشورت کنید.
  • کنترل دیابت: دیابت و کبدچرب اغلب همزمان باهم رخ می‌دهند. رژیم غذایی و ورزش به کنترل هر دو بیماری کمک می‌کند. درصورتی‌که سطح قند خون همچنان بالا باشد، پزشک ممکن است برایتان دارو تجویز کند.
  • ترک سیگار و دخانیات: سیگار یکی از عوامل خطر شناخته‌شده برای بیماری کبد چرب است؛ سیگار با افزایش التهاب و چربی در کبد می‌تواند زمینه‌ساز این بیماری شود. بهترین راه برای کاهش تاثیر سیگار در ایجاد بیماری، کاهش یا قطع کامل مصرف آن است.

چه زمانی از پزشک یا متخصص تغذیه کمک بگیریم؟

درصورتی‌که ورزش و رژیم غذایی به اندازه کافی در بهبود علائم کبد چرب موثرنباشند، ممکن است لازم باشد که با یک پزشک مشورت کنید. او ممکن است برای دریافت یک برنامه غذایی شما را به متخصص تغذیه ارجاع دهد.

کبدچرب ممکن است با بیماری‌های دیگری نظیر دیابت، بیماری‌های قبلی و عروقی و فشارخون‌بالا همراهی داشته باشد. همچنین مبتلایان به هر دو نوع کبد چرب ممکن است دچار سارکوپنی یا کاهش توده عضلانی شوند؛ از این رو لازم است که پزشک شما را از نظر ابتلا به سایر بیماری‌های همراه ارزیابی کند.

کبد چرب یکی از شایع‌ترین بیماری‌های کبدی در جهان است. اگرچه تاکنون هیچ داروی خاصی برای درمان این بیماری تایید نشده است اما اصلاح سبک زندگی نقش مهمی را در بهبود علائم بیماری ایفا می‌کنند. ورزش و رژیم غذایی در کبد چرب اهمیت بالایی دارند. شما می‌توانید با رعایت یک رژیم غذایی سالم و اصولی و انجام ورزش روزانه با کبد چرب مقابله کنید.در این متن شما را با مواد غذایی مفید و مضر برای درمان این بیماری و پیشگیری از عوارض آن آشنا کردیم

خطرات بیماری کبد چرب

بیماری کبد چرب به دلیل تجمع سلول‌های چربی در کبد ایجاد می‌شود و به‌صورت عادی در افراد سالم نیز وجود دارد؛ اما با افزایش آن سلامتی افراد را به خطر می‌اندازد. کبد یکی از اعضای مهم بدن است که نه‌تنها در تولید بسیاری از متابولیت‌ها نقش دارد، بلکه به پاکسازی سموم از خون و بدن نیز کمک می‌نماید، در نتیجه چنانچه کبد چرب به وضعیت خطرناکی برسد ممکن است به نارسایی و التهاب کبد منجر شده و فرد مجبور شود از پیوند کبد و دیالیز استفاده کند.  پک لاغری بیز به شما در رژیم کمک میکند.

 

دکمه بازگشت به بالا