ارتقای سطح کیفی آموزش به دانشجویان با تبیین اهمیت یادگیری عمیق
معاون آموزشی و مهارتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک گفت: بر اساس سند تحول و تعالی دانشگاه آزاد اسلامی با برگزاری کارگاههای آموزشی متعدد اهمیت یادگیری عمیق در ارتقا سطح کیفیت آموزش به دانشجویان تبیین و مورد تأکید قرار گرفت.
مهدی چنگیزی معاون آموزشی و مهارتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری آنا درباره برگزاری نخستین دوره یادگیری عمیق (تعاملی) در این واحد دانشگاهی اظهار کرد: بر اساس سند تحول و تعالی دانشگاه آزاد اسلامی با برگزاری کارگاههای آموزشی متعدد که با حضور مدیران گروههای آموزشی در ابتدای نیمسال اول ۱۴۰۳-۱۴۰۲ در دانشکدههای واحد اراک برگزار شد، اهمیت یادگیری عمیق در ارتقای سطح کیفیت آموزش به دانشجویان تبیین و مورد تأکید قرار گرفت.
وی افزود: عناوین آموزشی این کارگاه شامل مباحث پداگوژی و ایجاد مهارت در فرایند آموزش، آشنایی با هرم یادگیری، مبانی یادگیری عمیق (تعاملی)، آشنایی با برخی روشهای کارگروهی، مقایسه روشهای سنتی و نوین در فرآیند یاددهی و یادگیری، مثلث تدریس، انواع یادگیرندهها و تکنیکها و روشهای تدریس به آنها، زمینههای یادگیری، شیوههای تولید محتوای آموزشی و آشنایی با برخی پلتفرمهای تولید محتوا نظیر Camtasia بوده است.
معاون آموزشی و مهارتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک بیان کرد: این طرح بهمنظور شناسایی ظرفیتهای موجود در دانشگاهها و بررسی مزایا و معایب آموزش یادگیری عمیق (تعاملی) بهصورت پایلوت برای دروس فیزیک ۲ و ریاضی ۲ تعریف شد. بدین منظور از هر استان یک واحد دانشگاهی بهعنوان مجری طرح انتخاب و پس از معرفی مدرس دروس مورد بحث به سازمان مرکزی در جلسهای اهداف و جزئیات آن برای اساتید تبیین شد.
چنگیزی افزود: از استان تهران، واحد تهران شمال، از استان مرکزی، واحد اراک و از استان آذربایجان شرقی واحد تبریز برای اجرای این طرح گزینش شدند و بهمنظور مقایسه دقیق اثرات یادگیری عمیق با آنچه از آن به یادگیری رایج (سنتی) یاد میشود، مقرر شد دو کلاس با ظرفیت ۳۵ نفر با توزیع دانشجویی، سرفصل و زمان برگزاری یکسان از رشتههای کامپیوتر، صنایع و مکانیک ارائه شود که در یکی از آنها روشهای یادگیری عمیق پیادهسازی شده و دیگری به همان شیوه رایج قبل تدریس صورت پذیرد.
وی مطرح کرد: در کلاس یادگیری عمیق (تعاملی)، استاد بهعنوان راهنما در کنار دانشجویان حضور دارد و با مشارکت دادن آنها در مباحث درسی، تفهیم مطالب را تسهیل و تعمیق میبخشد.
معاون آموزشی و مهارتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک با بیان اینکه قبل از شروع نیمسال و برگزاری کلاسها، مطالب و سرفصل دروس در قالب طرح درس بهطور دقیق مشخص و مطالب ارائه و در هر جلسه تعیین شود، ادامه داد: برای هر جلسه، سه کاربرگ در نظر گرفتهشده که هر هفته متناسب با مطالب درسی آن جلسه از طریق سامانه کاتب در اختیار دانشجویان قرار میگیرد.
چنگیزی توضیح داد: کاربرگ شماره یک شامل خلاصهای از درس هفته جاری بوده که بهطور کلی اهداف و رئوس درس را بیان میکند. دانشجویان موظف هستند پیش از حضور در کلاس با مطالعه کاربرگ شماره یک ضمن آشنایی کلی با مبحث روز، پیشزمینه ذهنی برای مطالبی که در کلاس توسط استاد بیان خواهد شد، پیدا کنند. کاربرگ شماره ددو شامل نمونهها و تمریناتی است که در کلاس توسط استاد مطرح و با همکاری دانشجویان حل شده و مورد بررسی قرار میگیرند. بهمنظور مشارکت بیشتر دانشجویان در مباحث درسی، بر اساس تکنیک آموزش«پازلی» دانشجویان به هفت گروه پنج نفره تقسیم شدند و فعالیت کلاسی آنها بهصورت گروهی انجام میپذیرد.
وی تشریح کرد: برای سنجش تلاش و نیز معلومات هر یک از دانشجویان، بهطور تصادفی افرادی انتخاب میشوند که باید نحوه حل هر سؤال را برای دیگر دانشجویان بهطور شفاهی تشریح کند و کاربرگ شماره سه شامل تمرینات پایان هر فصل بوده که بهعنوان کار در منزل بهصورت گروهی به دانشجویان ارائه میشود تا با مشارکت یکدیگر مسائل مطرحشده را حل و پاسخ سؤالات را به استاد ارائه کند. پس از بررسی جوابها توسط استاد، سؤالاتی که به اشتباه حل شده و یا نیازمند توضیح هستند در کلاس مطرح و پس از رفع ابهام و اشکال، بهطور کامل حل میشوند.
معاون آموزشی و مهارتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک گفت: علاوه بر این برای هر یک از دانشجویان به انتخاب خود و تأیید استاد، یک یا چند موضوع پژوهشی مرتبط با درس در نظر گرفته میشود که دانشجویان ملزم به ارائه شفاهی آن در کلاسهای بازآموزی هستند. کلاسها بازآموزی در هر ماه یک جلسه برگزار خواهد شد و در آن به موضوعات مرتبط با درس و فراتر از کتاب درسی پرداخته میشود.
به گزارش آنا، نخستین دوره کشوری یادگیری عمیق با مشارکت استانهای تهران، مرکزی، اصفهان و آذربایجان شرقی در نیمسال دوم ۱۴۰۳-۱۴۰۲ برگزار شد.