به صفر رساندن میلیونها بشکه میعانات گازی شناور در خلیج فارس
بار ۸۷ میلیون بشکهای میعانات گازی در نفتکشهای خلیج فارس که قرار بود تبدیل به پاشنه آشیل وزارت نفت دولت سیزدهم شود به ثروت تبدیل شد، موضوعی که رئیسجمهوری بهتازگی آن را موجب نگرانی همگان اعلام کرده بود.
به گزارش خبر روزانه، دو سال پیش که دولت سیزدهم از سوی مردم انتخاب شد، بسیاری از کارشناسان بر طبل توقف تولید در پارس جنوبی بهدلیل نبود جا برای ذخیرهسازی میعانات گازی می کوبیدند، در آن زمان ایران بیش از ۸۷ میلیون بشکه میعانات گازی روی آب ذخیره داشت و تصور بر این بود که ما باید تعداد کشتی بیشتری برای استمرار در تولید گاز کشور بهمنظور ذخیرهسازی میعانات گازی خریداری کنیم.
با بازگشت تحریمهای نفتی در آبانماه ۹۷، بسیاری از خریداران از جمله کرهجنوبی، چین، هند و ژاپن، واردات نفت خام و میعانات گازی خود از ایران را کاهش دادند همین موضوع نیز موجب شد تا دولت قبل نتواند میعانات گازی را بفروشد.
راهکار دولت گذشته برای این موضوع خرید نفتکش و ذخیره میعانات گازی روی آب بود تا تولید از پارس جنوبی متوقف نشود. بعضی از این نفتکش ها بیش از سه سال روی آب سرگردان بودند و در مجموع سالانه ۴۵۰ میلیون دلار هزینه نگهداری این میعانات روی آب بود.
اکنون نه تنها میعاناتی که تولید شده فروخته شده و بشکهای به ذخیرهسازیهای روی آب اضافه نمی شود، بلکه میعانات گازی از پیش ذخیره شده هم با وجود سختگیرانهترین تحریمها فروخته و میعانات روی آب صفر شده، یعنی در عمل دولت سیزدهم یکی از آرزوهای وزیر پیشین نفت را برآورده کرده است.
موضوعی که سیدابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری در نهمین گفتوگوی تلویزیونی خود به مناسبت دومین سالروز پیروزیاش در انتخابات به آن تأکید کرده و گفته بود: به صفر رساندن ۸۷ میلیون بشکه میعانات گازی شناور در سواحل که موجب نگرانی همگان شده بود، از نتایج تعامل و ارتباط با کشورهای منطقه و دیگر نقاط جهان است.
وی به افزایش فروش نفت و تحقق دیپلماسی انرژی در این دولت نیز اشاره کرد و گفت: درحوزه انرژی و فروش نفت نیز کشور ظرفیتهای زیادی دارد، اما برخی مسئولان دولت گذشته میگفتند در روز بیش از ۳۰۰ هزار بشکه نفت، نمیتوان فروخت. این در حالی است که در ماههای نخست دولت سیزدهم مشخص شد میتوان روزانه بیش از این یک میلیون بشکه نفت هم فروخت و پول آن را نیز دریافت کرد و ۴۸۰ هزار میلیارد تومان کسری بودجه سال ۱۴۰۰ از این مسیر جبران شد.
شکست نظام تحریم، افزایش ارزآوری، آزادسازی ظرفیت نفتکشها، رهایی از هزینهها و کاهش خطرهای احتمالی امنیتی ناشی از انبارش، جلوگیری از پیامدهای محیط زیستی و افزایش امنیت انرژی کشور از جمله پیامدهای فروش میعانات گازی ذخیره شده در خلیج فارس برای ایران به شمار میآید، از این رو با انباشته نشدن ۸۷ میلیون بشکه میعانات گازی سرگردان روی دریا شاهد آن هستم که ۳۰ فروند نفتکش که برای ذخیرهسازی این میعانات با هزینه سالانه ۴۵۰ میلیون دلار هزینه دیگر در آبهای ایران وجود ندارند.
کارکنان صنعت نفت ریسک فروش در شرایط تحریمی و بازاریابی سخت را پی گرفتند، به عبارت دیگر، آنها با ایجاد تنوع در قراردادهای فروش نفت و بازاریابیهای بسیار دقیق توانستند فروش نفت و میعانات گازی را افزایش دهند و از آن زمان تاکنون برای فروش میعانات گازی پشت میز ننشستند و همچنان به صورت شبانهروزی برای یافتن راهکارهای مختلف بهمنظور دور زدن تحریم و افزایش فروش نفت در تلاشند.
جالب است بدانید که اکنون روزانه ۸۰۰ تا ۸۵۴ هزار بشکه میعانات گازی در کشور تولید میشود و یک روز وقفه در روند صادرات این نوع نفت خام سبک میتواند برای ایران خطرناک و بسیار پرهزینه باشد، اما اکنون میعانات گازی ذخیرهشده روی آب جمهوری اسلامی ایران با وجود تحریمهای غربی، به صفر رسیده است.
انتهای پیام