روش پیوند اسکنه بادام

درخت بادام نحوه و روش پیوند درخت بادام + قیمت نهال بادام

به نقل از نهالستان ارغوان نهال این درخت قبل از اینکه برگهایش ظاهر شوند گلهایش باز می شوند و در نتیجه سرمای غافلگیر کننده بهاره آن از بین می برد، بنابراین درخت را باید در مناطق معتدل و عاری از سرمای ناگهانی بهاره کاشت. هوای خشک برای این درخت نتیجه مناسب داده چون مقاومت این درخت در مقابل خشکی زیاد است و در ضمن زمین کاشت این درخت باید قابل نفوذ باشد. تکثیر بادام بوسیله پیوند صورت می گیرد و پایه های مناسب برای این درخت هسته بادام و زرد آلو می باشد، پیوند لوله ای یا شکمی برای آن مناسب است.

بهترین پایه برای پیوند بادام | بهترین زمان پیوند بادام | پیوند بادام به زردالو

اصـول پــرورش بـادام

براساس آمار منتشرشده سال 1382 سطح زير كشت درختان بادام استان يزد (نهال بارور) 10254هكتار و توليد 11991 تن و ميانگين عملكرد 1297كيلوگرم بوده كه از نظر سطح زير‌كشت استان مقام پنجم به لحاظ توليد نيز مقام پنجم و از نظر عملكرد رتبه 15كشور را به‌خود اختصاص داده‌است. آمار نشان مي‌دهد كه استان يزد متاسفانه به لحاظ عملكرد در وضعيت مناسبي قرار ندارد كه علت عمده آن خسارت آفاتي چون زنبور مغزخوار بادام و سوسك سرشاخه‌خوار و نيز پراكنده و در هم‌بودن درختان و عدم آبياري و تغذيه مطلوب درختان توسط باغداران مي‌باشد كه توجه به توصيه كارشناسان مربوط توسط باغداران محترم مي‌تواند گامي موثر در جهت افزايش عملكرد و به لحاظ اقتصادي نيز سودآوري مطلوبي براي كشاورزان محترم هم‌استاني نمايد.

تاريخچه درخت بادام

دانشمندان گياه‌ شناسي موطن اصلي بادام را به ايران نسبت مي‌دهند. در كتاب پهلوي «بوندهشن» كه در زمان ساسانيان نوشته‌ شده است از انواع درختان ميوه از جمله بادام نام‌برده شده‌است. در كتاب نزهت ‌القلوب نوشته حمدالله مستوفي نيز به وجود باغستان‌هاي بادام در نواحي قزوين، فارس و آمل اشاره‌ شده ‌است. امروزه بادام در برخي از نواحي كوهستاني ايران به‌صورت وحشي ديده مي‌شود. سپس بادام از آسيا به اروپا و از آن‌جا به شمال آفريقا و بعدها در اواسط سده نوزدهم به آمريكا برده‌ شده‌است.

گياه شناسي درخت بادام – بادام

درختي است از خانواده Rosaceae و از جنس Prunus و گونه Amygdaluss گل بادام روي شاخه ‌هاي يكساله به صورت جانبي و انفرادي پديدار مي‌شود و تمام ارقام بادام خودسترون (خود نا بارور) بوده و بنابراين بايستي در باغ درخت گرده‌زا وجود داشته‌ باشد.

گرده بادام چسبناك است و تنها توسط زنبور عسل و ساير حشرات انتقال مي‌يابد. نكته جالب توجه اينكه اگر در باغ بادام درخت گرده‌زا از نوع تلخ باشد ميوه ‌هاي حاصله روي درختان مغز شيرين، تلخ خواهندشد. اين گياه نيازي به تنك‌كردن ميوه ندارد و سنگيني بار يك‌سال زياني به گياه و ميزان محصول آن در سال بعد نمي‌زند. بلندي درخت بادام به 6 ‌تا10 متر مي‌رسد. ريشه آن قوي است و به طور عمودي تا 3 متر در زمين فرو مي‌رود و به همين دليل نسبت به خشكي و كم‌آبي مقاوم است. تنه درختان بادام در جواني به رنگ خاكستري شفاف و صاف كه به‌تدريج رنگ آن تيره‌تر مي‌شود و ترك برمي ‌دارد. برگ بادام كشيده و نوك‌تيز و چرمي و كلفت است و بنابراين در هواي گرم و خشك مقاوم است.

ارقام بادام

رقم‌هاي مهم بادام كه توسط موسسه تحقيقات و تهيه نهال و بذر معرفي شده‌اند عبارتند از:
– رقم آذر
– رقم سهند
– رقم حرير
– رقم شكوفه
– رقم يلدا
– رقم Nonpariel

تركيبات و خواص غذايي بادام

تقريباً تمام بادام‌هاي كاشته‌شده برخلاف رقم هاي وحشي مغز شيرين دارند ولي در برخي كشورها مانند ايران رقم‌هاي بادام تلخ دست‌كاشت نيز وجود دارد كه ميوه آنها جداگانه جمع آوري و به مصارف صنعتي و تهيه روغن بادام تلخ مي‌رسد. علت تلخي رقم‌هاي بادام وجود ماده گلوكوزيد سيانوژنيك آميگدالين (اسيدسيانيدريك) در مغز آنها است. مغز بادام از مواد گوناگوني نظير اسيد آمينه، چربي، مواد معدني و ويتامين‌ها تشكيل‌شده است.

پیوند درخت بادام

پیوند درخت بادام را به مبتدی ها توصیه میکنم. بسیار ساده پیوند میگیرد. حتی به شکل پیوندک و روش پیوند (مثلا لوله ای یا T) نیز حساس نیست. زمان پیوند در سه فصل قابل انجام است.

  • بعد از جاری شدن شیره نباتی و قبل از بیدار شدن درخت (اسفند ماه)
  • جو درو (خردادماه)
  • پیوند خواب (شهریور)

کافی است قطعه ای از پوست حاوی جوانه (پیوندک) را بر زیر پوست دانهال قرار دهید و بعد محکم دور پیوندک را ببندید تا هوا نکشد. البته نوک جوانه باید آزاد باشد تا بتواند رشد کند. دانهال را سر برداری کنید. تا جوانه تحریک به رشد شود. بعد از اطمینان از گرفتن پیوند از کمی بالاتر از محل پیوند شاخه ها را قطع کنید و الباقی شاخه ها و جوانه های تازه روئیده غیر پیونده را نیز حذف کنید.

بهترین پایه برای بادام پایه بادام تلخ است. که بسیار مقاوم به خشکی و آفات وشوری و فقیر بودن خاک میباشد. بر روی این پایه میتوان انواع بادام شیرین و همچنین انواع هلو و شفتالو و هلو انجیری و هلو شبرنگ و … را پیوند زد. گوجه سبز نیز بر روی این پایه گیرایی دارد و البته زیاد سازگار نیست و پیوند سخت میگیرد.

پارسال میخواستم به پسرم که ۱۵ سالش است آموزش پیوندزدن بدهم، بر روی پایه بادام تلخ چند پیوند بادام پر محصول زد که همگی گرفتند. لذا پیوند بادام را به مبتدی ها پیشنهاد میکنم تا راحت یاد بگیرند و علاقه مند شوند و دلسرد نشوند. برای گامهای بعدی میتوان شاه توت (مردادماه) و پسته (خردادماه و شهریور ماه) را امتحان کرد.

توجه : برای پیوند بهاره (اسفند) پوست و جوانه همراه با گوشت چوبی پیونده زده میشود پیوندهای تابستانه پوست حاوی جوانه و بدون گوشت چوبی پیوند زده میشود.

نوک پائین پیوند اگر تیز باشد و دمبرگ به جوانه متصل باشد استقرار پیوندک زیرپوست آسانتر خواهد بود و با کمی فشار انگشت به دمبرگ، پیوندک زیر پوست دانهال لغزانده میشود و به خوبی بر روی پایه مستقر میگردد.

روش های ازدیاد بادام

بادام را می توان بوسیله بذر و نیز پیوند بر روی پایه های بذری بادام، هلو، آلو و نیز به روش ریزازدیادی تکثیر کرد. ریشه دار کردن قلمه در بادام مشکل بوده و قلمه گیری روش رایجی برای ازدیاد بادام نیست.

نهال بذری بادام

نهال های بذری بادام به دلیل تفرق بالای صفات روش مناسبی برای ازدیاد بادام نیست، هر چند در گذشته نه چندان دور (تا سال ۱۹۸۰) تنها روش ازدیاد بادام تکثیر جنسی بوده است. این روش در برخی کشورها مانند افغانستان، مراکش، ایران و … هنوز استفاده می شود. برای کشت بذر، از بذرهای استراتیفه شده که از محصول همان سال تهیه می شوند، استفاده می شوند.

پیوند مناسب برای درخت بادام

پیوند مناسب برای بادام معمولا پیوند جوانه است هر چند از پیوند شاخه نیز می توان استفاده کرد. پیوند جوانه در بهار (بعد از شروع رشد جوانه ها) و تابستان – پاییز (تقریبا از ۱۰ مرداد تا ۱۰ مهر) قابل اجرا است. پیوند در خزانه در ارتفاع ۲۰ سانتیمتری و در مزرعه در ارتفاع ۳۰ تا ۴۰ سانتیمتری از سطح خاک انجام می شود.

پایه بادام

پایه بادام GF 677 یکی از اولین پایه هایی بود که به روش ریز ازدیادی تکثیر گردید. هر ساله در اروپا حدود ۸ میلیون نهال جدید بادام از پایه های مختلف به روش ریز ازدیادی تولید می گردد.

نقش پیوند و اهداف آن

پیوند زدن درختان میوه به منظور ایجاد یک ترکیب پیوندی مطلوب، زمانی امکان پذیر است که شرایط محیطی و وضعیت فیزیولوژیکی گیاه برای تشکیل یک اتحاد پیش بینی شده مناسب باشد. در ضمن موفقیت در این مهم به عوامل دیگری از جمله ساختار گیاه، زمان و نحوه اجرای فنون پیوند زنی بستگی دارد. معمولا از اواخر خرداد تا اواخر تابستان زمان مناسب برای انجام پیوندهای جوانه (کوپیوندها) است. اما پیوندهای چوبی را باید در اواخر زمستان تا دیر وقت یعنی همزمان با آغاز رشد گیاه اجرا کرد.

منبع: gurneys.com

دکمه بازگشت به بالا