افزایش اعتماد به نفس کودکان با بازی والدین با کودک

۵ بازی ساده و جذاب برای افزایش اعتماد به نفس کودکان

«من هرگز نمی‌تونم بازیکن فوتبال خوبی باشم.»

« من قوی نیستم»

«من نمی‌تونم نمره‌های خوب بگیرم»

این جملات چقدر برای شما آشناست؟ شاید شما هم بارها این کلمات را از زبان فرزندتان شنیده‌اید. این جملات نشان می‌دهد فرزند شما اعتماد به نفس پایینی دارد و خودش را به‌ اندازه کافی ارزشمند نمی‌بیند.

کودکانی که اعتماد به نفس دارند به توانایی‌ها و استعدادهای خود در انجام دادن کارها واقف هستند. آنها باور دارند که می‌توانند به موفقیت دست پیدا کنند. اما گاهی برخی از کودکان اعتماد به نفس بالایی ندارند که این امر  ممکن است به خاطر محیط اطراف و یا تجربیات سخت گذشته باشد. از آن‌جایی که ذهن کودک هنوز کاملا رشد نکرده است، موقعیت‌های ناخوشایند یا سخت را جدی می‌گیرد و در مورد خود افکار منفی پیدا می‌کند. در این شرایط بازی کردن می‌تواند راهی برای مقابله با افکار منفی باشد.

بازی کردن، بخش مهمی از زندگی روزمره کودکان است که می‌توان از طریق آن مفاهیم، عادت‌ها و ویژگی‌های گوناگونی را در کودک ایجاد و تقویت کرد. در این مقاله قصد داریم چند بازی برای افزایش اعتماد به نفس کودکان معرفی کنیم. همچنین می توانید جهت خرید لباس پلیس یگان ویژه، لباس پلیس راهنمایی و رانندگی و دریافت لیست قیمت لباس پلیس بچه گانه با ما تماس بگیرید.

101 بازی برای افزایش عزت نفس | افزایش اعتماد به نفس در کودکان 5 ساله | افزایش اعتماد به نفس کودک 4 ساله

۱-تاثیر خمیربازی بر افزایش اعتماد به نفس کودک

خمیربازی یکی از بازی‌هایی است که موجب می‌شود تا کودک تصورات خلاقانه خود را عینیت ببخشد. با استفاده از خمیربازی، این امکان فراهم می‌شود تا موجودات خیالی کودک قابلیت نمایش پیدا کنند و کودک خود را خالق آن‌ها بداند. به این ترتیب،‌ ترکیب رنگ‌ها و ایجاد شکل‌های گوناگون، تجربه لذت بخشی برای کودکان خواهد بود تا با استفاده از آن، ذهنیات، رویاها و علایق خود را بیان کنند. معمولا کودکان توانایی بیان همه آن‌چه که در ذهنشان هست را ندارند. اما با استفاده از خمیربازی، امکان ابراز خود را می‌یابند. همین موضوع باعث می‌شود تا اعتماد به نفس کودک بیش از پیش افزایش پیدا کند.

اجازه دهید تا کودک بدون مداخله دیگران و یا چارچوب‌های از پیش تعیین شده، آزادانه به خلق آن‌چه که در ذهن دارد مشغول شود. از خلاقیت او استقبال کنید و مشوق او در ایجاد اشکال جدید باشید. این موارد تاثیر فعالی در ایجاد حس مثبت به خود و اعتماد به نفس کودک دارد.

۲-درست کردن پیتزای کاغذی، یک بازی برای تقویت اعتماد به نفس!

شاید این سوال برای شما هم پیش آمده باشد که اهمیت ساخت کاردستی برای کودکان چیست؟ کاردستی‌ها به طور کلی می‌توانند در افزاییش اعتماد به نفس کودکان موثر باشند، اما کاردستی پیتزای کاغذی به طور خاص برای افزایش اعتماد به نفس کودک به کار می‌رود. پیتزای کاغذی با پیتزاهای دیگر تفاوت دارد! پیتزای اعتماد به نفس را کودک می‌پزد و مواد آن را خودش انتخاب می‌کند.

نحوه انجام بازی

این پیتزا بر روی یک مقوای گرد یا یک بشقاب کاغذی درست می‌شود. مواد روی پیتزا هم، کاغذهای برش داده‌شده هستند که کودک خودش آن‌ها را رنگ‌آمیزی می‌کند. سپس از کودک بخواهید تا بر روی هر تکه از کاغذهای رنگ شده یکی از ویژگی‌های مثبت و یا یکی از استعدادهای خود را بنویسد. به این ترتیب کودک بر روی نقاط قوت خود متمرکز می‌شود و اعتماد به نفس پیدا می‌کند. خوب است والدین به او در پیدا کردن این ویژگی‌ها کمک کنند تا تنوع بیشتری بر روی پیتزا ایجاد شود. کودکان می‌توانند به‌صورت گروهی این بازی را انجام دهند. هر کدام پیتزای خود را درست کند و بعد با هم مقایسه کنند.

۳- «فرمان به آدم‌آهنی»، بهترین بازی برای افزایش اعتماد به نفس

یکی از بازی‌هایی که در افزایش اعتماد به  نفس کودکان کاربرد دارد، «فرمان به آدم آهنی» است. در این بازی کودک ضمن این که مشارکت را تمرین می‌کند و قدرت تجسم و تمرکزش افزایش می‌یابد، در جایگاه فرمان دادن قرار می‌گیرد و آدم آهنی را هدایت می‌کند. این تجربه مدیریت و فرمان دادن موجب تقویت اعتماد به نفس  کودک می‌شود.

نحوه انجام بازی

این بازی به این ترتیب است که ابتدا یکی از بچه‌ها، آدم‌آهنی می‌شود. سپس کودک دیگری آدم‌آهنی را هدایت می‌کند. برای راهنمایی آن‌ها می‌توانید مثال‌هایی بزنید تا نحوه بازی برای آن‌ها روشن شود. برای نمونه: «سه قدم به جلو، بپیچ به چپ، بنشین، وانمود کن که از پله‌ها بالا می‌ری، پاهات رو خم کن. » علاوه بر این کودک می‌تواند کاری را که ربات باید برایش انجام دهد را به‌شکل یک برنامه بنویسد. مثلا: به اتاق دیگر برو و چیزی را بیاور یا یک کار را انجام بده. والدین هم می‌توانند در این بازی همراه کودک باشند. این بازی برای تقویت حافظه شنیداری کودکان نیز مفید است.

این بازی زمان مشخص دارد و به‌صورت نوبتی انجام می‌شود. به این ترتیب کودک به این فکر می‌کند که چگونه دستورات بامزه‌تر یا خلاقانه‌تری به آدم آهنی بدهد.

۴- بالا بردن اعتماد به نفس کودک با بازی «من چه صفتی دارم؟»

این بازی می‌تواند فرصتی برای تمرکز بر ویژگی‌های مثبت باشد. کودکان در این بازی تمرین می‌کنند تا هم از دیگران تعریف کنند و هم ویژگی‌های مثبت خود را ببینند.

نحوه انجام بازی

در این بازی هر یک از بچه‌ها، یک صفت برای خود تعیین می‌کند که می‌تواند مثبت‌ترین ویژگی آن‌ها از دید خودشان باشد. مثلا مارال پرانرژی، سارای خنده‌رو، مریم مهربان، آیدای درس‌خوان. می‌توانید در ابتدا از داوطلبان بخواهید تا بازی را شروع کنند. به این ترتیب بچه‌هایی که اعتمادبه‌نفس بیشتری دارند، بازی را به سایرین نشان می‌دهند و آن‌هایی که اعتماد به نفس پایین‌تری دارند فرصت پیدا می‌کنند تا با آرامش وارد بازی شوند. سپس هر کدام از بچه‌ها باید سعی کنند تا آن صفت را با حرکات خود به دیگران نشان دهند.

مثلا فردی که پرانرژی است با جنب‌وجوش و تحرک بسیار، سعی می‌کند صفت خود را به دیگران نشان دهد و آن‌ها بتوانند آن را حدس بزنند. سپس بچه‌های دیگر هم باید اسم و صفت او را با صدای بلند تکرار کنند و حرکات او را تقلید کنند. نکته مهم این است که همه بچه‌ها صفت مناسب خود را برای توصیف پیدا کنند. اگر برخی از بچه‌ها در پیدا کردن صفت مشکل داشتند، می‌توانید از یکی از بچه‌های دیگر بخواهید تا به‌شکل محرمانه در پیدا کردن صفت به او کمک کند.

۵- بازی «دقیق ببین» بهترین انتخاب برای بالا بردن اعتماد به نفس کودکانه

با این بازی کودکان به‌طور همزمان هم بر روی نقاط قوت و هم بر روی نقاط ضعف خودشان و دوستشان تمرکز می‌کنند. کودکان در این بازی می‌آموزند تا هم انسان‌ها را با تفاوت‌هایشان بپذیرند و به همه احترام بگذارند. در واقع این بازی علاوه بر افزایش اعتماد به نفس در آموزش همدلی به کودکان نیز موثر است.

نحوه انجام بازی

در این بازی هر نفر نیاز به یک قلم و کاغذ دارد. از بچه‌ها بخواهید که روی برگه خود دو ستون ایجاد کنند. سپس صفت‌های خودشان را در یک ستون و صفت‌های دوستشان را در ستون دیگر بنویسند. با این روش معلوم می‌شود که هرکدام از بچه‌ها چقدر خودشان و دوستشان را می‌شناسند و چگونه می‌توانند با یک کلمه یکدیگر را توصیف کنند. در پایان همگی جواب‌هایشان را با هم مقایسه می‌کنند.

خوب است در حین بازی، با بچه‌ها درباره توانایی‌ها و استعدادها و ویژگی‌های متفاوت هرکس صحبت کنید و از داستان‌ها استفاده کنید. برای نمونه داستان خرگوش و لاک‌پشت می‌تواند مثال خوبی از این باشد که هرکسی توانایی‌هایی دارد و در مقابل نقاط ضعفی هم دارد. همچنین می‌توانید نقاط ضعف کودکان را به بحث بگذارید تا از دل آن‌ها تفاوت‌ها و حتی جنبه‌های مثبت را پیدا کنید. گاهی ممکن است برخی از نقاط ضعف، از برخی جهات نقاط قوت باشند! این موضوع بستگی به نگاه ما دارد. این فعالیت ساده به کودک این دید را می‌دهد که همه افراد نقاط قوت و ضعف دارند و همین دیدگاه می‌تواند در تقویت اعتماد به نفس کودک اثرگذار باشد.

قدرت بازی کردن را در افزایش اعتماد به نفس کودکان دست کم نگیرید!

 کودک با بازی کردن نسبت به توانایی‌ها و استعدادهای خود آگاهی پیدا کرده و در نتیجه به آمادگی بیشتری برای مقابله با چالش‌ها در مدرسه و زندگی دست می یابد. کودکی که از اعتماد به نفس بالایی برخوردار است، در مواجهه با مشکلات، خود را باور دارد و تلاش می‌کند تا راه‌حلی برای آن‌ها بیابد. درحالی‌که هیچ کلید جادویی برای تقویت اعتماد به نفس کودکان وجود ندارد، این بازی‌ها می‌توانند نقطه شروع خوبی باشند چرا که بازی کردن بهترین راه آموزش به کودکان است.

فقط لازم است تا شما هم به عنوان والدین، بازی‌هایی هدفمند به کودکان معرفی کنید. بازی‌های هدفمند می‌توانند بر روی یکی از ابعاد شخصیت کودک تاثیرگذار باشند و زمینه رشد آن‌ها را فراهم کنند. بر این اساس شما چقدر به بازی‌های کودک خود اهمیت می‌دهید؟ آیا بازی‌هایی برای تقویت اعتماد به نفس می شناسید؟خوشحال می‌شویم نظرات خود را در این زمینه با ما در میان بگذارید.

دکمه بازگشت به بالا