معرفی انواع ایمپلنت دندان بر اساس نوع درمان

انواع ایمپلنت دندان کدام است؟ بررسی ۰ تا ۱۰۰ به همراه ویدیو (آپدیت ۱۴۰۲)

تا چه اندازه با ایمپلنت های دندانی آشنا هستید؟ از بین انواع ایمپلنت دندان کدام یک مناسب ساختار فک، لثه و دهان شماست؟ انواع مختلف ایمپلنت شامل کدام مدل ها می شود؟ آیا ایمپلنت های دندان جایگزین مناسبی برای دندان های خراب و از دست رفته هستند؟ انسان با گذر زمان و بنا به دلایل مختلف نظیر کشیدن دندان، پیری، تصادف و غیره، رفته رفته دندان های خود را از دست می دهد. بر همین اساس دندانپزشک در تهران با هدف رفع مشکل این دسته از افراد و بازیابی قدرت جویدن و طرح لبخند اقدام به استفاده از روش های کاشت دندان کرده است.

ایمپلنت | ایمپلنت دندان | دندان

در این راستا ایمپلنت دندان یکی از روش های مؤثر و مطلوب برای جایگزینی دندان های خراب و از دست رفته می باشد تا با قرارگیری به جای آنها موجب افزایش خوردن و جویدن انواع مواد غذایی و زیبا شدن ظاهر دندان ها و لبخند فرد شود. بدین ترتیب در لابراتوارهای دندانپزشکی با استفاده از دستگاه های پیشرفته انواع ایمپلنت تولید شده و در اختیار بیماران قرار می گیرد. در ادامه برای آشنایی بیشتر با انواع ایمپلنت دندان همراه ما باشید.

ایمپلنت دندان چیست؟

به طور کلی ایمپلنت یک نوع دندان کاشتنی است. که از نظر ساختار و ظاهر شباهت زیادی با دندان های طبیعی دارد و علاوه بر افزایش قدرت جویدن مواد خوراکی، زیبایی ظاهر و جذابیت لبخند را برای افراد به ارمغان می آورد. این دندان کاشتنی معمولاً از جنس تیتانیوم می باشد و درون استخوان فک قرار می گیرد.

بدین نحو که پس از کشیدن دندان های خراب، یک سوراخ یا شیار درون لثه و استخوان فک ایجاد می کنند. سپس پایه ایمپلنت تیتانیومی که به آن فیکسچر ایمپلنت هم می گویند درون آن قرار داده می شود. در پایان نیز پس از جوش خوردن کامل استخوان فک با پایه ایمپلنت، تاج ساخته شده در لابراتورهای دندانپزشکی روی آن قرار داده می شود.

البته با توجه به تفاوت آلیاژ، نحوه نصب و کیفیت، نوع برند و … شاهد استفاده از انواع ایمپلنت در مراکز تخصصی دندانپزشکی هستیم. واقع تفاوت انواع ایمپلنت دندان سبب شده تا براساس شرایط استخوان فک و لثه، تعداد دندان های خراب، نیاز بیمار و شرایط اقتصادی از انواع مختلف ایمپلنت به عنوان یک جایگزین مناسب برای دندان های طبیعی استفاده شود.

چند نوع ایمپلنت دندان داریم؟

همان گونه که در بخش قبل نیز اشاره کردیم مؤلفه هایی نظیر جنس ایمپلنت، نوع پایه، کیفیت تاج و غیره سبب شده تا شاهد تولید و استفاده از انواع ایمپلنت در سراسر کشور باشیم. در این خصوص بعضی از مهمترین و کاربردی ترین تقسیم بندی انواع ایمپلنت دندان به شرح زیر عبارت است از:

  • انواع ایمپلنت دندان بر اساس جایگاه
  • انواع ایمپلنت از نظر طول و قطر
  • انواع ایمپلنت از نظر برند
  • انواع ایمپلنت بر اساس مراحل درمان
  • انواع ایمپلنت براساس جنس
  • انواع ایمپلنت براساس شکل ظاهری

انواع ایمپلنت بر اساس جایگاه

۱- ایمپلنت اندواستیل (endosteal implant):

این مدل از انواع ایمپلنت یکی از رایج ترین مدل ها است. به لحاظ اینکه برای عمل های دو مرحله ای طراحی شده و تا به امروز نیز شاهد کارایی مطلوب آن هستیم. ایمپلنت های اندواستیل به شکل پیچ های کوچک و از جنس تیتانیوم ساخته شده اند. نحوه نصب آن نیز بدین صورت است که ابتدا پیچ های تیتانیومی درون استخوان فک قرار داده شده و سپس دندان های مصنوعی روی این پایه ها متصل می گردد.

  • ویژگی‌های ساختاری ایمپلنت اندو استیل

    دارای ساختار به شکل استوانه

    تشکیل شده از ۲ پیچ و۱ اباتمنت

    دارای سطح صاف یا همره تیفه‌های صاف

    قابل تولید با تیتانیوم، سرامیک و زیرکونیم

    قابل تولید در شکل‌های پیچی، عرضی و تیغه‌ای

۲- ایمپلنت ساب پریواستیل (subperiosteal implant):

این سری از انواع ایمپلنت برخلاف ایمپلنت های اندواستیل درون استخوان فک قرار نمی گیرد. در واقع هنگام کاشت ایمپلنت ساب پریواستیل مقداری از پایه های تیتانیومی درون لثه قرار گرفته و بخشی از آن نیز بیرون می ماند. تا دندان های مصنوعی بر پایه ایمپلنت بر روی آن نصب شده و بدین نحوه فرآیند کاشت ایمپلنت به پایان برسد.

به عبارت دیگر در ایمپلنت ساب پریواستیل هیچگونه شیار و شکافی در استخوان فک ایجاد نمی شود و دندان صرفاً درون لثه قرار می گیرد. خاطر نشان می شود که این روش برای افرادی کاربرد دارد، که تراکم استخوان فک آنها بسیار ضعیف است و امکام پیوند استخوان از طریق جراحی وجود ندارد. بدین ترتیب اگر جزء این دسته از افراد هستید، توصیه می کنیم حتماً از این نوع ایمپلنت استفاده کنید.

  • ویژگی‌های اصلی ایمپلنت ساب پریو استیل

    امکان تولید قاب فلزی آن با کروم، کبالت یا مولیبدن

    امکان ترمیم سریع آسان لثه با کاشت ایمپلنت

    قدرت استحکام فوق العاده بالا

    عملکرد عالی و زیبایی طبیعی

    امکان استفاده به جای دندان مصنوعی

انواع ایمپلنت بر اساس مراحل درمان

۱- ایمپلنت یک مرحله ای

همان گونه که از نام این سری از انواع ایمپلنت مشخص است، در ایمپلنت های یک مرحله ای ایمپلنت و اباتمنت (اتصال دندان پروتزی با تاج دندان مصنوعی) به طور همزمان درون لثه و استخوان فک نصب می شود. بر همین اساس نیازی به انجام جراحی دو مرحله ای نیست و این ویژگی تا حد زیادی موجب کاهش مدت زمان نصب ایمپلنت ها می گردد. اما همواره توجه داشته باشید که این مدل از انواع ایمپلنت دندان حساسیت بالایی دارد و عدم نصب صحیح آن موجب آسیب های فشاری به لثه و استخوان فک می شود. بنابراین حتی الامکان برای کاشت ایمپلنت یک مرحله ای به متخصص ایمپلنت مراجعه نمایید.

۲- ایمپلنت دو مرحله ای

این مدل نیز یکی از رایج ترین و متداول ترین روش های کاشت ایمپلنت دندان محسوب می شود. بدین منظور ابتدا بافت لثه شکافته شده و یک سوراخ ریز درون استخوان فک ایجاد می کنند. پس از انجام این مرحله، پایه تیتانیومی ایمپلنت درون استخوان فک قرار می گیرد. در ادامه برای کاهش مدت زمان التیام لثه، با بخیه اطراف آن بسته می شود. در پایان نیز پس از بهبود جراحی اول، با جراحی و ایجاد برش در نواحی کاشت پایه، اتصال تاج دندان و ایمپلنت صورت می گیرد.

ایمپلنت دندان یک پیچ از جنس تیتانیوم می باشد که جایگزین ریشه کشیده شده دندان می شود فلز ایمپلنت ساز کاری با استخوان انسان دارد و توسط دندانپزشک در حفره تهویه شده در فک کاشته می شود. انواع ایمپلنت در سایز ها و برند های متفاوت در بازار موجود می باشد و بسته به کمیت و کیفیت استخوان فرد انتخاب و در فک کار گذاشته می شود.

۳- ایمپلنت فوری

ایمپلنت فوری، یکی از جدیدترین و پیشرفته ترین روش های جایگزینی دندان است که در حال حاضر در دنیای پزشکی مورد استفاده قرار می گیرد. این روش، به عنوان یک راه حل سریع و موثر برای جایگزینی دندان های گم شده، به شما امکان می دهد تا در کمترین زمان ممکن به دندان های سالم و زیبا دست پیدا کنید.

ایمپلنت فوری، با استفاده از تکنولوژی پیشرفته و مواد با کیفیت بالا، به شما امکان می دهد تا در یک روز، دندان های خود را جایگزین کنید. این روش، باعث می شود که شما بتوانید به سرعت به زندگی عادی خود بازگردید و از دندان های سالم و زیبا خود لذت ببرید.

انواع ایمپلنت از نظر جنس

ایمپلنت های دندانی از نظر جنس بدنه به 2 دسته تیتانیوم و زیرکونیوم تقسیم می شوند. در واقع به مرور زمان و پیشرفتی که هر روزه شاهد آن هستیم، روش های کاشت دندان نیز در حال رسیدن به بهترین حالت ایده آل برای گذاشتن در دندان می باشند و از بهترین متریال که تیتانویم و زیرکونیوم می باشند برای ساخت ایمپلنت استفاده می کنند.

ایمپلنت از جنس تیتانیوم:

رایج ترین جنس ایمپلنت، تیتانیوم است که البته امرزوه این محصول از تیتانیوم خالص ساخته نمی شوند و در واقع آلیاژهای تیتانیوم هستند. این فلز کاملا سازگار با بدن انسان می باشد و هیچ خطری را برای سلامتی انسان ندارد. تیتانویم این ویژگی منحصر به فرد را دارد که استخوان فک بدون هیچ مشکلی در کنار آن رشد کند، یعنی یک پیوند دائمی بین تیتانیوم و استخوان وجود دارد. علاوه بر زیست سازگاری تیتانیوم، این فلز از نظر قیمت نیز مقرون به صرفه می باشد.

ایمپلنت از جنس زیرکونیوم:

برخلاف تیتانیوم که مدت زیادی است در علم دندانپزشکی استفاده می شود، ایمپلنت های زیرکونیا یا زیرکونیوم جدیدترین ماده ای هستند که به صنعت ایمپلنت دندان وارد شده اند. بسیاری از بیماران نگران قرار دادن فلز در بدن خود و آلرژی به آن هستند، اما فلز زیرکونیوم این مشکل را برای همیشه حل کرده است.

از زیرکونیا برای ساخت پل و تاج دندان نیز استفاده می شود و جنس آن بسیار سخت و محکم است. این ماده همچنین با استخوان فک، خیلی خوب جوش می خورد. شاید تنها ایرادی که می توان به ایمپلنت زیرکونیوم گرفت، این باشد که به دلیل تاریخچه کوتاه آن، در حد تیتانیوم روی آن آزمایش نشده است. با این حال، ایمپلنت های دندانی زیرکونیا دو مزیت بزرگ نسبت به ایمپلنت های تیتانیوم دارند:

  • هیچ رنگ تیره ای در لثه دیده نمی شود.
  • در حالی که زیرکونیا استحکام بیشتری نسبت به تیتانیوم دارد و کمتر مستعد ساییدگی هستند.

دکمه بازگشت به بالا