گچ مناسب برای گچ بری ساختمان + طرز تهیه گچ برای گچ بری
گچ کاری سقف پذیرایی و دیوار ساختمان
گچ کاری ساختمان آخرین مرحله از نازک کاری ساختمان است. استفاده از گچ به شکل گچ کاری های سنتی بهدلیل قیمت مناسب، کاربرد ساده و رنگ پذیری از دیرباز مرسوم بوده است. امروزه نیز بر اساس سبک خانه ها از انواع گچ کاری مدرن در گچ کاری دیوار و گچ کاری سقف خانه استفاده می شود. امروزه گچبری سقف پذیرایی، دیوار و ستون گچ کاری سقف و دیوار ساختمان از پردرخواست ترینموارد مربوط به گچ کاری ساختمان هستند. در ادامه به انواع روش های گچکاری سقف پذیرایی و گچکاری دیوار ساختمان و عوامل موثر بر قیمت گچ کاری ساختمان می پردازیم.

انواع گچ بری؟ و ابزارهای مورد استفاده در گچ بری؟
گچ سفیدکاری فولادنو و گچ بری هنر بریدن و کندن و کاوییدن روی گچ می باشد.
گچ بری در معماری ارزش و جایگاه خاصی دارد.
انواع را می توان در قسمت های مختلف فضای داخلی به کار برد.
گچ کاری سقف و گچ بری دور لوستر و گچ بری نور مخفی سقف کاذب و گچ کاری دور شومینه و گچ بری ستون و گچ بری گلویی و گچ بری نما رومی و گچ بری آرک رایج ترین گچ بری ها در ساختمان می باشند.
خصوصیت اصلی گچ برای دکوراسیون داخلی ساختمان، شکل و قدرت چسبندگی و رنگ پذیری آن می باشد.
در گچ بری هنر و فن با یکدیگر ترکیب شده اند که به آسانی نمایان می باشد.
ایجاد کردن نقش های ظریف و گل و برگ و طرح های هنری فقط از فرد متخصص بر می آید.
کنده کاری روی گچ باعث ایجاد فضایی بانشاط و صمیمی می گردد.
انواع گچ کاری و گچ بری وجود دارد که شامل موارد زیر می باشد:
نقش های برجسته با کمک گچ
گچبری زبره
گچ بری برهشته
کلوخی یا لکه ای
مشبک
لایه ای
گچبری پته
کشته بری
تخمه بری
شیروشکری
ابزارهای اولیه برای گچبری
برایبه ابزارهای پیچیده و گران قیمتی احتیاج نمی باشد. گچکار با هنر دستش می تواند نقش های زیبایی را خلق کند. اولین و ضروری ترین ابزار برای گچکار ماله می باشد. برای پوشاندن دیوار و سقف و سفید کردن و گچبری به ماله احتیاج دارند. برای پخش کردن گچ ماله بهترین ابزار می باشد. دمبر ابزاری می باشد که که نوک آن تیز و برنده می باشد این ابزار همانند چاقو می باشد که وسیله ی گچ بری می باشد.
با کمک این ابزار می توان گچ را برید. استفاده کردن از دمبر به مهارت نیاز دارد. زیبایی نهایی به استفاده درست از دمبر مربوط می شود. بومخوار نیز ابزاری ضروری برای گچ بری می باشد. که از این ابزار برای تمیز کردن زمینه کار به کار برده می شود. به کار گیری ابزارهای گچ بری کار راحتی نمی باشد و هرکسی نمی تواند از آن استفاده کند.
در صورت نداشتن تبحر و مهارت با وجود بهترین ابزارها نمی توانید نقش های زیبایی را به وجود بیاورید. ابزار دیگر گچ بری وردنگی می باشد. وردنگی نوعی قلم گچبری می باشد. از وردنگی برای خط انداختن روی گچ به کار برده می شود. بعد از اینکه خط انداختید برش زدن کار آسانی می باشد.
قلم بومگرد نیز یک وسیله ی طراحی بر روی گچ می باشد. با کمک این ابزار شما می توانید لبه های گرد و قاشقی بر روی سقف و دیوار ایجاد کنید. بهترین گچ برای سفید کاری و لبه های گرد کوچک در طراحی کردن برگ ها و شکل های دیگری به کار برده می شود. گچبری از قدیم تا امروزه وجود دارد. در ساختمان های باستانی از گچ بری های سنتی در آن به کار رفته است.
سبک و روش گچ بری قدیمی به امروزه بسیار شباهت دارد. تنها چیزی که باعث برتری گچ کاران با یکدیگر می شودتوانایی کار کردن آن ها با گچ می باشد. باتوجه به متریال گچ تکنیک هایی را که از آن برای فضای داخلی خانه به کار برده می شود مناسب می باشد.
طرح های زمینه ای و سطح
این نوع از طراحی بر روی سقف و دیوار قابلیت اجرا شدن دارد. و این طرح یک سطح کلی را با نظمی خاص شامل می شود. با کمک این طرح شما می توانید قاب های گچی را بر روی دیوارهای گچی به کار ببرید.
طرح های حاشیه ای
این نوع از گچ بری ها در کنار و حاشیه ی سقف و گوشه راه پله و کناره راهرو و گوشه و زوایا اجرا می شود. این نوع از طرفدار زیادی دارد. و زیبایی خاصی را ایجاد می کند. این نوع از طرح ها را می توان با کمک جملاتی قشنگ کرد و با کمک برجسته سازی آن را بیشتر نمایان کرد
طرح های خاص
این نوع از گچبری ها به شکل تکی و ویژه برای مکان های خاصی به کار برده می شود. در این نوع طرح کارها به صورت جدا آماده می شود و بر روی سازه ها آن را نصب می کنند. این طرح ها بیشتر برای سردر و دیوار بالای شومینه و سرقاب و روی ستون ها مناسب می باشد. تنوع در این نوع از طرح ها زیاد می باشد. به عنوان مثال طرح ارک در آشپزخانه را می توانید با شکل میوه و سبد گل برجسته سازی کنید.
گچبری دستی
یکی از روش هایی برای زیباساختن ساختمان های مسکونی می باشد. گچبری دستی از قدیم تا امروزه وجود داشته است. گچبری دستی به صورت کامل توسط گچ کار صورت می گیرد. گچ کار ترکیبی از آب و گچ را به نسبت های دقیقی با یکدیگر ترکیب می کنند و یک خمیر انعطاف پذیری از گچ را شکل می دهند و بعد با کمک ابزارهای مخصوصی طرح های خاصی را شکل می دهند.
برای ایجاد نقش زمان محدودی دارند. اگر گچ سفت شود دیگر نمی توان روی آن کنده کاری را انجام داد. برای ایجاد پستی و بلندی بر روی دیوار و سقف با کمک ابزارهایی مانند دم بر و بومخوار و کاردک و نقاله صورت می گیرد. اگر گچ مرغوب نباشد نتیجه ی خوبی به دست نمی آید. زمان اجرای گچبری دستی درمقایسه به گچبری پیش ساخته بیشتر می باشد. ارزش گچ بری دستی بیشتر است و دستمزد گچ کار نیز بیشتر می باشد.یکی از بهترین شرکت هایی که در زمینه گچبری و در مازندران فعالیت می کند شرکت کچب است.
معرفی شغل گچکاری ساختمان
اگر دنبال شغلی در زمینه کارهای ساختمانی هستید و فکر می کنید در زمینه کار با دستانتون مهارت دارید شغل گچکاری ساختمان می تواند برای شما مناسب باشد. گچ کاری ساختمان با انواع گچ و سیمان و مصالح دیگر سر و کار دارد. کارهای تزئینی و گچ بری هم از کارهای اصلی گچ کار هست. این کارها معمولا یا به صورت دستی انجام می شود یا به صورت گچ بری های آماده روی دیوارها و سقف نصب می شود.
در بازسازی خیلی از خانه ها و ساختمان ها هم کارهای تزئینی را انجام می دهد. همین طور پوشاندن دیوارهای بیرونی با موادی مثل ماسه، شن و سیمان، مواد سنگی و غیره که از کارهای گچکار است.
وظایف یک گچ کار
گچکار ساختمان باید با کسب تجربه و مهارت بتواند از پس وظایف زیر بربیاید:
- اندازه گیری کردن وتخمین میزان مواد لازم مانند گچ
- آماده کردن گچ و روی سطوح زدن آن
- ثابت کردن گچکاری های داخلی ساختمان با ابزارهای مناسب چوبی و فلزی
- انجام دادن گچ کاری های تزئینی برای دیوارها و سقف ها با مواد ترکیبی از گچ و الیاف های مختلف که البته معمولا به شکل آماده هستند
- به کار بردن مواد خشک کننده سطوح و زدن پوشش های مناسب برای دیوارهای بیرونی
یک می تواند در سطحی محدود، کارهای تعمیر و یا بازسازی ساختمانی را بپردازد و یا اینکه در سطحی وسیع در پروژه های ساختمان سازی کار بگیرد و کار کند.
گچ و گچکاری
تعریف:
گچ، مادهای است معدنی که در طبیعت به صورت سنگ گچ وجود دارد. سنگ گچ با فرمول شیمیایی سولفات کلسیم آبدار شناخته میشود و یکی از با ارزشترین مواد ساختمانی به شمار میرود.
کاربردها:
گچ بر حسب نوع آن کاربردهای زیادی دارد و در صنعت ساختمان کاربرد اصلی آن اندود سطوح داخلی دیوارها و همچنین سقف ساختمان و ایجاد سطحی صاف جهت انجام نقاشی و یا سایر نماسازیهای داخلی میباشد. همچنین جهت تولید قطعات پیش ساخته گچ و گچ بری داخلی ساختمان نیز کاربرد دارد. همچنین در اجرای سقفهای طاق ضربی و یا تیغه چینیهای داخلی به عنوان ملات چسباننده آجرها کاربرد دارد.
انواع گچ در گچکاری
گچ گیپسون: که از ترکیب گچ و افزودنیهای چسبندهای نظیر سریشم بدست میآید.
– گچ عاج : دارای دانهبندی بسیار نرم و میکرونیزه است.
– گچ مرمر: گچ بدون آب مولکولی است که با محلول مخلوط شده و مجددا پخته میشود و در مقابل رطوبت مقاوم است.
کاربردها:
معمولاً از گچها در صنعت ساختمان به عنوان اندود دیوارها و سقف استفاده میشود. معمولاً گچ خاکی جهت زیر کار (اندود اولیه) و گچ سفید به عنوان اندود نهایی (روی گچ و خاک) اجرا میشود. البته گچ دارای کاربردهای زیاد دیگری نظیر مصارف پزشکی، مجسمهسازی، تولید قطعات پیشساخته جهت گچبری ساختمان، نصب ایزار گچی و گچبری، قالبسازی، ساخت رنگ لعابی و … میباشد.
مزایا و معایب:
مزایا:
– زودگیر بودن، که با توجه به این خاصیت میتوان از گچ در طاق ضربی و ساخت تیغههای نازک که باید قبل از چیدن هر ردیف آجر، ردیف قبلی سخت شده و در جای خود محکم شده باشد، استفاده میشود.
– ازدیاد حجم به هنگام سخت شدن: این خاصیت گچ باعث پر شدن کلیه خلل و فرج شده و در نتیجه باعث جلوگیری از ترک خوردن لایه گچ و جلوگیری از لانهسازی حشرات در آن میشود.
– مقاومت در برابر آتشسوزی: گچ سخت شده مانند سنگ گچ دارای دو مولکول آب متبلور میباشد که اگر گچ در مقابل حرارت ناشی از آتشسوزی قرار گیرد این تبلور در برابر حرارت دوباره از گچ جدا شده و به صورت یک لایه از آب در مقابل آتش قرار میگیرد و به این ترتیب گچ میتواند ۲ تا ۳ ساعت در مقابل سرایت آتش به فضاهای دیگر مقاومت نماید.
– خاصیت آکوستیک بودن: گچ در مقابل ارتعاشات صوتی رفتار مطلوبی دارد. به صورتی که ۶۰ الی ۷۰ درصد این ارتعاشات را به خود جذب کرده و مانع از انعکاس آن میشود.
– خاصیت پلاستیک بودن: نتیجه این خاصیت شکلپذیری گچ به شکلها و نقوش زیبا به وسیله هنر گچبری است
– رنگ سفید گچ که باعث رنگپذیری گچ به هر نوع رنگی میشود ضمن اینکه رنگ سفید، رنگی آرامشبخش و زیباست .
– سخت شدن گچ: پودر گچ دارای ۵/۰ مولکول آب متبلور است که در مجاورت آب ۵/۱ مولکول دیگر آب جذب کرده و با ۲ مولکول آب متبلور سخت شده و به سنگ گچ تبدیل میشود که البته به سختی سنگ گچ اولیه نیست ولی این مقدار سختی برای استفادههایی که از آن میشود، کافی است.
– مقاومت گچ: گچ در مقابل نیروهای فشاری و کششی مقاوم بوده که برای استفاده در ساختمان کافی است.
– قیمت مناسب
– فراوانی و در دسترس بودن: گچ از لحاظ فراوانی در طبیعت در ردیف پنجم قرار دارد و تقریبا در تمام نقاط روی زمین به وفور پیدا میشود.
معایب:
– مقاوم نبودن در مقابل آب: گچ در مقابل آب و رطوبت بسیار ضعیف است. لایه های سفیدکاری گچ در مقابل رطوبت طبله کرده و به صورت جدا از هم در دیوار ظاهر میشوند و پس از آنکه رطوبت از بین رفت و محل خشک شد گچ طبله شده به حالت اولیه باز نمیگردد. به همین علت از بکار بردن گچ در مکانهایی که با آب در تماس است مانند سرویسهای بهداشتی، حمام و آشپزخانه و همچنین در مناطق مرطوب باید خودداری شود. البته میتوان گچهای مقاوم در مقابل رطوبت نیز تولید نمود، مانند گچ مرمر. همچنین جهت مقاومت گچ در مناطق مرطوب میتوان از چند لایه رنگ روغن روی آن استفاده نمود. البته با این کار نمیتوان گچ را به طور کامل در مقابل آب مقاوم نمود.
۲- ایجاد خوردگی در فلزات: گچ در مقابل فلزاتی مانند آهن، سرب، روی واکنش نشادن داده و تولید سولفات میکند و باعث خوردگی و زنگ زدگی فلز میشود.
اجزاء تشکیل دهنده:
مشخصات فنی:
به طوری که از شواهد تاریخی مشخص میشود، تاریخ پیدایش گچ به پیش از ساختن خشت و پختن آن به صورت آجر میرسد. از گچ در قدیمیترین بناهای دنیا مثل اهرام ثلاثه مصر که سابقه نزدیک به ۴۵۰۰ ساله دارد، استفاده شده است. همچنین در تخت جمشید نیز از گچ استفاده شده است. گچ ساختمانی از سنگ گچ یا سولفات کلسیم آبدار ساخته میشود. سنگ گچ بر دو نوع است: الف. سولفات کلسیم آبدار که به آن ژیپس میگویند، ب. سولفات کلسیم بدون آب که به آن انیدریت میگویند.
برای ساخت گچ ساختمانی معمولاً از سولفات کلسیم آبدار یا همان ژیپس استفاده میشود. در طبیعت سنگ گچ به صورت خام است که دارای چند مولکول آب تبلور میباشد. رنگ ژیپس به صورت طبیعی سفید بوده و ممکن است به خاطر ناخالصیهای مواد آلی، رس و اکسید آهن به رنگهای خاکستری، خاکستری مایل به آبی، صورتی یا زرد دیده شود. دارای وزن مخصوص ۲۳/۲ گرم سانتیمتر مکعب و سختی ۵/۱ تا ۲ میباشد.
خلوص سنگ گچ بر مبنای درصد کانی ژیپس در آن تعریف میشود. طبق استاندارد ASTM حداقل خلوص لازم برای سنگ گچ در موارد صنعتی ۷۰ درصد ژیپس است. سنگ گچ را در دمای ۱۸۰ الی ۲۰۰ درجه سانتیگراد میپزند تا به گچ تبدیل شود. در طول زمان پخت، سنگ گچ بخش اعظم آب تبلور خود را از دست میدهد و به گچ زنده تبدیل میشود. پ
س از حرارت دادن، زمان نرم کردن گچ فرا میرسد که معمولاً به وسیله دستگاههای تمام اتوماتیک انجام میشود. درجه نرمی گچ تاثیر زیادی بر روی خواص آن دارد. مثلاً گچ عاج همان گچ معمولی است که بسیار نرم شده و میکرونیزه شده است. به طور کلی هرچه گچ نرمتر شود کیفیت آن بالاتر میرود و زمان گیرش آن سریعتر میشود. برای پخت سنگ گچ معمولاً از سه نوع کوره استفاده میشود:
- ۱٫کوره تنوری یا سنتی، ۲. کوره تاوهای، ۳. کوره خفته گردان.
گچ از جمله مصالحی است که به علت خواص خود میتواند از اولین قدم در ایجاد یک بنا که پیاده کردن حدود زمین میباشد تا استفاده به عنوان آژند (مادهای خمیری شکل که میان مصالح بنایی را پر میکند و نقش پیوند دهنده دارد جهت تیغه چینی و ایجاد طاق ضربی) و یا اندود ( مادهای خمیری شکل که با استفاده از دست یا ماله بر روی سفتکاری بنا کشیده میشود جهت آستر و سفید کاری) و آمود (روکاری یا روسازی بنا از جمله تزئینات گچبری) بهکار رود.
وزن مخصوص گچ برحسب ریزی و درشتی دانههای آن و همچنین لرزیده و نلرزیده آن متفاوت است و به طور کلی بین ۸۵/۰ تا ۴/۱ تن بر متر مکعب میباشد.
گچ اگر در مجاورت آهن، روی، سرب قرار گیرد با آن ترکیب شده و تولید سولفات میکند و در نتیجه موجب ضعیف شدن آن قطعه میشود. در ساختمانها مخصوصا در ساختمانهایی که اسکلت آن فلزی بوده و سقف طاق ضربی میباشد باید حتما روی تمام قطعات فلزی که با گچ در تماس مستقیم هستند را قبل از گچکاری با یک لایه رنگ روغن مخصوص که به آن ضد زنگ گویند پوشاند تا به این وسیله از فساد آهن جلوگیری شود.
گچ ساختمانی باید زود شروع به گرفتن و سخت شدن کند و سخت شدن آن نیز باید زود به پایان برسد. گچ ساختمانی مرغوب آن است که شروع زمان گرفتن آن زودتر از ۸ دقیقه و بیشتر از ۲۵ دقیقه نباشد و پایان سخت شدنش زودتر از ۲۰ دقیقه و دیرتر از یک ساعت نباشد. اگر در یک ظرف مقداری آب بریزیم و روی آن به مقدار لازم گچ اضافه کنیم، شروع زمان سخت شدن ملات گچ لحظهای است که اگر داخل مخلوط را به وسیله میخی خط بیاندازیم، بلافاصله جای خط پر نشود و پایان زمان سخت شدن از لحظهای است که اگر روی ملات سخت شدهای را با انگشت ضربه بزنیم روی ملات در محلی که ضربه زدهایم آب ظاهر نشود.
(مقدار این ضربه باید نیم گیلوگرم بر سانتیمتر مربع باشد). باید توجه داشته باشید که گچ سخت شده شکل پذیری خود را از دست میدهد و دیگر قابل مصرف نیست. خشک شدن گچ با توجه به گرمی و سردی هوا ممکن است از چند ساعت تا چند روز طول بکشد. خشک شدن گچ زمانی پایان مییابد که رنگ آن کاملاً سفید شود. با افزودن بعضی مواد به ملات گچ یا ملات گچ و خاک میتوان این ملات را زودگیر یا دیرگیر تر نمود. بعضی از این مواد به شرح ذیل است:
اگر ۲ درصد وزن گچ نمک به آن اضافه کنیم گچ را زودگیر کردهایم که آغاز گرفتن پس از ۳ دقیقه است و اگر ۱۰ درصد وزن گچ به آن نمک اضافه کنیم آن را دیر گیرتر کردهایم که آغاز گرفتن پس از ۱۲ دقیقه است و هرچه این مقدار بیشتر نمک طعام اضافه کنیم زمان گیرش به تعویق میافتد. سریش نیز گچ را کندگیر میکند. اگر به ملات گچ از ۱ درصد وزن آن سریشم اضافه کنیم آغاز گرفتن آن از ۵/۱۲ دقیه تا ۳۸ دقیقه با تاخیر میافتد.
اگر به ملات گچ از ۱/۰ ال ۵/۰ درصد وزن گچ سریشم اضافه کنیم زمان آغاز سخت شدن آن از ۲۰ دقیقه تا ۲ ساعت به تاخیر میافتد. اگر به ملات گچ تا یک درصد وزن آن زاچ سفید اضافه کنیم زمان آغاز گرفتن آن تا ۵/۱۵ دقیقه به تاخیر میافتد ولی اگر مقدار زاچ سفید را اضافه کرده و آن را تا ۵ درصد برسانیم ملات گچ تندگیرتر شده و زمان آغاز گرفتن آن به ۷ دقیقه میرسد. تاثیر زاچ در عمل گیرش دقیقاً عکس نمک طعام است. کتیرا هم که برای مرمری کردن گچ مورد استفاده قرار میگرفت گچ را کندگیر میکند.
عوامل موثر بر مقاومت توده گچی:
– نوع گچ: نوع گچ و نحوه پختن آن بر مقاومت ملات موثر است
– درصد آب مصرفی: سخت شدن ملات گچ در مکانهای نمناک تا چند ماه طول میکشد و در این صورت مدت مقاومت ملات گچ بهتدریج افزایش مییابد. هرچه آب ملات گچ بیشتر باشد زمان گیرش آن افزایش یافته و مقاومت آن بسیار کم میشود. زیرا پس از تبخیر آب در توده گچی سوراخ و روزنههایی اضافی ایجاد میشود.
– گرمای محیط: معمولا لایههای گچی مجاور با لولههای بخاری و شومینه پس از مدتی ترک میخورد. زیرا در اثر گرما به طور مداوم منبسط و منقبض شده و آب خود را به شدت از دست میدهد.
گچ پاششی: پاشیدن گچ به روش سنتی بر روی سطح کار، دارای ضایعات فراوانی است و این امر باعث از بین رفتن محصول و افزایش هزینه اجرا میشود. اما گچ پاششی یا پلیمری دارای امتیازات خوبی در این زمینه میباشند. گچ پاششی از اضافه کردن پلیمرهای خاصی به گچ بهدست میآید. از مزایای این گچ میتوان به موارد ذیل اشاره کرد:
– این گچ پس از پاشش توسط دستگاه همانند بتن سخت میشود.
– مقاومت در برابر رطوبت
– در مقابل حرارت دارای مقاومت بیشتری نسبت به گچ معمولی است.
– با استفاده از این گچ، مرحله گچ و خاک در ساختمان حذف میشود.
– به علت این که این گچ از مواد افزودنی ویژهای برخوردار است، تا ضخامت ۱۰ سانتیمتر بر روی متریالهای مختلف از جمله آجر و بتن قابل اجرا است. در صورتی که گچ معمولی در ضخامتهای زیاد ترک میخورد.
– این گچ ستونهای بتنی و فلزی را مستقیما پوشش میدهد در صورتی که گچ معمولی به علت جذب آب پایین بتن یا آهن چسبندگی کمی با این متریالها ایجاد میکند و ناچار به استفاده از توری مرغی میباشیم.
– سرعت اجرای گچ پاششی نسبت به گچ عادی حدود ۵ برابر است (۲۰۰ متر مربع در روز) و مقاومت فشاری آن بیشتر از ۲ برار گچ عادی است.
– امکان استفاده در مناطق مرطوب
– در این روش پرت گچ به حداقل میرسد ولی ایراد عمده این نوع گچ که باعث عدم استقبال از آن شده هزینه بالای آن میباشد. گچ پاششی روی متریالهای مختلف از جمله آجر، بتن، فوم، سفال، سیمان، لیکا، هبلکس و …. قابل اجرا است
روش گچکاری با گچ پاششی بیشتر برای فضاهای بزرگ مقرون به صرفه میباشد. زمان گیرش گچ پاششی برای کارهای بزرگ و سطوح بیشتر در نظر گرفته شده و با افزودنی نگهدارنده آب (کلویید هیدروفیل) از خارج شدن سریع آب محتوی در گچ جلوگیری به عمل میآورد. گچ پاششی نیز دارای انواع مختلفی است. نظیر گچ پاششی معمولی، گچ پاششی عایق کاری روی پشم، سنگ و …
شرایط حمل و نگهداری کارگاهی:
گچ فله را باید بلافاصله مصرف کرد چون میل ترکیبی شدیدی با آب داشته و حتی با رطوبت هوا نیز ترکیب میشود. اما گچهای پاکتی و کیسهای را در صورت رعایت برخی نکات میتوان تا مدت یکسال نگهداری کرد. هرچند که توصیه میشود که از گچ تازه جهت گچکاری استفاده شود زیرا با افزایش سن گچ، کیفیت (قدرت چسبندگی) آن کاهش مییابد. کیسههای گچ میبایست حداکثر تا ده عدد روی هم در انبارهای دور از رطوبت نگهداری شود. همچنین از سطح زمین و دیوارهای اطراف حداقل ۱۰ الی ۲۰ سانتیمتر فاصله داشته باشد. در هنگام حمل گچ نیز باید روی آنها را با کاور مناسب پوشاند تا از رسیدن رطوبت به آنها جلوگیری شود. بهتر است در کارگاه کیسههای گچ بر روی الوارهای چوبی که از زمین فاصله دارند چیده شود. گچ معمولاً در کیسههای ۴۰ کیلوگرمی به بازار عرضه میشود.
گچهای ساختمانی طبق استاندارد ملی ایران باید به وضوح نشانهگذاری شوند و یا محموله آن دارای بارنامه به شرح زیر باشد:
استاندارد ایران شماره ۱-۱۲۰۱۵، نام، نام تجاری و سایر مشخصات تولیدکننده، مشخص کردن گچهای ساختمانی، تاریخ تولید، وزن خالص هر پاکت
هنر گچبری، یک هنر وابسته به معماری است که در هر دوره زمانی شکل و شیوه خاص خودش رو داشته. گچ به دلیل خاصیت شکل پذیری، چسبندگی، رنگ و قیمت مناسبش در این هنر کاربرد زیادی داره. با ایجاد کندهکاریهای ساده بر روی گچ میشه تحولی در دکوراسیون داخلی خونه داد. در این مقاله قصد داریم تا شما رو بیشتر با گچ بری و انواع اون آشنا کنیم.
گچبری چیست؟
گچ بری و گچ کاری، هنر بریدن و کندهکاری رو گچ است که در محیط های مختلفی اجرا میشه. از جمله رایجترین گچکاری ها میشه به گچکاری سقف و گچبری دور لوستر، گچکاری تزئینی دور شومینه، گچبری نور مخفی سقف کاذب، گچبری های نما رومی، گچبری دور ستون ها و گچبری آرک اپن اشاره کرد.
ابزار اولیه گچبری چیست؟
- ماله: برای گچکاری نیاز به ابزار پیچیده و گرون قیمتی نیست. ماله اولین و ضروری ترین ابزار برای یک گچکار است و برای پخش کردن و پرداخت گچ به کار میره.
- دَمبُر: وسیله ای است که نوک تیز و بُرندهای داره. این ابزار چاقو مانند، یکی از وسایل گچبری است که با استفاده از اون، میشه گچ رو برید. استفاده از دَمبُر، کار تخصصی است و زیبایی نهایی طرح گچبری شده، ارتباط به نحوه استفاده از دَمبُر داره.
- بومخوار: یکی دیگر از ابزارهای ضروری برای گچبری است که به منظور تمیز کردن زمینه کار و بوم به کار گرفته میشه. استفاده از ابزار مخصوص گچبرها کار ساده ای نیست و نیاز به تخصص و آموزش داره.
- وردنگی: از دیگر ابزار مورد استفاده در طراحی گچ میشه به وردنگی اشاره کرد که نوعی قلم گچبری محسوب میشه. از وردنگی برای خط انداختن روی گچ استفاده میشه و پس از خط انداختن، میشه عمل برش را به سادگی انجام داد.
- قلم بومگِرد: یک وسیله طراحی روی گچ است که با اون میشه لبه های گرد و قاشقی رو روی سقف و دیوار ایجاد کرد. لبه های گرد کوچک در طراحی برگ ها و دیگر اشکال کاربرد فراوانی دارند که با کمک این وسیله کاربردی انجام میشه.
انواع سبک گچبری چیست؟
گچبری به دو سبک کلی سنتی و مدرن تقسیم میشه. در ادامه با این دو سبک بیشتر آشنا میشیم:
1. سبک گچبری سنتی
با شنیدن گچبری سنتی احتمالا یاد خونه های قدیمی افتادین. درسته ذهنتون جای مناسبی رفته. گچ بری سنتی معمولا دارای طرح های پر از جزئیات ظریف، سقف شلوغ و پر رنگ و لعاب است. در این سبک گچبری، رنگ جایگاه خاصی داره و استفاده از رنگ هایی مثل طلایی، قرمز و سبز بسیار معمول است.
سبک های گچ بری سنتی
- گچبری معرق: در این نوع گچبری ابتدا ملات گچ رنگی رو برش میدن و اون رو مثل تیکه های پازل کنار هم میذارن. در نهایت هم ملات گچ سفید رو پشتش میریزن تا سطح کار یکدست بشه.
- گچبری لایه ای: این گچبری به صورت لایه ای انجام میشه که هر لایه رنگ متفاوتی داره و بعد از کشیدن لایه های گچ، با ابزار گچ بری طرح مورد نظر اجرا میشه.
- گچبری کلوخی: این نوع گچبری در کاخ ها و عمارت های دوره ناصر الدین شاه دیده میشه.
- گچبری هشته یا برهشته: برهشته در واقع همون برجسته است و به سبکی از گچبری تعلق داره که به صورت برجسته تر از دیوارها اجرا میشه.
2- سبک گچکاری مدرن
در این سبک دیگه خبری از گل و مرغ و رنگ های شاد نیست. در گچبری سبک مدرن از خطوط راست و زاویه قائمه یا خطوط منحنی استفاده میشه. در سبک مدرن تمرکز فقط روی سقف نیست و میشه از گچ بری برای پنهان کردن فضایی که مناسب نیست استفاده کرد. همچنین ترکیب گچبری با نورپردازی میتونه جلوه خاصی به فضای خونه بده.
در سبک سنتی از گچبری تنها در سقف پذیرایی استفاده می شده اما سبک مدرن این قابلیت رو داره که بتونیم از گچبری در فضای اتاق خواب و قسمت های دیگهی خونه هم استفاده کنیم.
روش های اجرای گچ بری و گچ کاری چیست؟
گچبری معمولا به دو صورت دستی و پیش ساخته انجام میشه.
روش اول: گچبری دستی
این شیوه از زیباترین شیوه های کار با گچ از گذشته بوده. در گچبری دستی، گچکار مخلوطی از آب و گچ رو به نسبت های دقیق ترکیب کرده و خمیری انعطاف پذیر بدست میاره. اسکلت اصلیِ کار با دست های گچکار شکل میگیره و بعد از اون به سراغ ابزارهای مخصوص خودش میره.
در این شیوه زمان محدودی برای ایجاد طرح و نقش داریم به دلیل اینکه اگه گچ سفت بشه دیگه امکان کار روی اون وجود نداره. این زمان به کیفیت گچ هم خیلی وابسته است.
زمان اجرا و دستمزد شیوه سنتی بیشتر از شیوه پیش ساخته است اما در نهایت کار بسیار ارزشمندی به یادگار میمونه.
روش دوم: گچ بری پیش ساخته
گچ پیش ساخته از جنس گچ به همراه پلی یورتان، و فوم های فشرده شده پلی استایرن بوده که توسط قالب های مخصوص ساخته میشه.
گچبری پیش ساخته رو میشه در بخش های مختلف خونه به کار برد و محدودیتی در اجرای اون نیست، به عنوان مثال گچ پیش ساخته سقف و گچ پیش ساخته دیوار از پرکاربردترین ها هستن.
به دلیل استفاده از صفحات فوم پلی استایرن، گچ های پیش ساخته سبک تر هستند و انتخاب خوبی برای سقف و دکوراسیون داخلی می باشند.
مزایای گچبری پیش ساخته چیست؟
- قیمت پایین
- سرعت در اجرای کار
- استحکام بالا
- ماندگاری طولانی
- سهولت در نصب: برای نصب گچبری پیش ساخته نیاز به جوشکاری، میلگرد کشی و رابیتس کاری نیست.
- ثبات رنگ
- سبک بودن
- خاصیت رنگ پذیری
- امکان نصب روی انواع سطوح
- قابلیت انجام انواع دیزاین از جمله نورپردازی
معایب گچ کاری پیش ساخته
در کنار همه مزایایی که گچ بری پیش ساخته داره، ذکر یک عیب این نوع هم امری ضروری است.
- مقاومت کم در برابر رطوبت: استفاده از گچبری پیش ساخته در فضاهای مرطوب مناسب نیست به دلیل اینکه لایه سفید گچ اصطلاحاً طبله میکنه و ظاهری نامناسب ایجاد میشه.
از گچبری در کجاها استفاده میشه؟
- گچ بری سقف: رایج ترین کاربرد گچ بری در است. گچ کاری سقف به صورت سنتی، مدرن یا پیش ساخته قابل اجرا هستند.
- گچ بری دیوار: گچ بریِ حاشیه ای از انواع گچ بری های دیواری محسوب میشه. از گچ بری های دیواری علاوه بر دیوار سالن، در دیوار اتاق خواب ها و گچ بری دیوار پشت تلویزیون و شومینه هم استفاده میشه.
- گچ کاری ستون: گچ بری بر روی ستون ها هم از گذشته رایج بوده. انواع گچ بری روی ستون ها شامل گچ بری ستون گرد، گچ کاری ستون مربع، گچبری ستون آشپزخانه، گچکاری ستون وسط سالن پذیرایی و گچ بری ستون های کنار دیوار هستند.
نکات مهم در انتخاب نوع گچبری
برای انتخاب نوع گچ کاری لازمه به چند نکته توجه کنیم. از جمله:
- ارتفاع سقف: گچبری های سنگین ،خیلی برجسته و حجیم مناسب سالن هایی با سقف بلند و ترجیحاً پنجره های قدی هستند. اگرارتفاع سقف خونهی شما در حد استاندارد یا کوتاه تر است، سعی کنین طرح های شلوغ و حجیم انتخاب نکنین.
- متراژ داخلی: باید طرح گچبری ها متناسب با متراژ فضای داخلی باشه. طبیعیه که در فضای کوچک باید از گچکاری های ظریف و مینیمال استفاده کرد.
- دکوراسیون کلی خونه: زیبایی سقف و گچبری ها هم باید هماهنگ با سبک و سلیقه کلی شما باشه. همونطور که پرده های ضخیم و سنگین مناسب فضایی با مبلمان مدرن نیست، هم با مبلمان مدرن سنخیتی نداره.
- پرهیز از افراط و تفریط: بهتره طرحی از گچبری رو انتخاب کنین که بتونین اون رو در قسمت های دیگه خونه مثل آشپزخونه ،دیوار پله های داخلی به کار ببرین.
- استفاده از رنگ متناسب با فضای داخلی: هرچند گچبری رنگی تقریبا منسوخ شده اما استفاده از رنگ هایی خاص در بخش هایی از گچبری می تونه حس اصالت و اشرافیت بیشتری در خونه ایجاد کنه.
انواع نمونه گچ بری سقف
در سبک مدرنِ گچبری سقف، خبری از شلوغی نیست و سادگی حرف اول رو میزنه. همونطور که در عکس مشاهده میکنین، طرح گچبری ساده انتخاب شده. برای اینکه زیبایی خاصی به دکوراسیون خونه بدیم میشه به جای استفاده از رنگ ها از طرح های منحنی شکل استفاده کرد. در تصویر زیر استفاده از طرح خاص جلوه بصری به فضا داده. استفاده از گچبری های ساده در حاشیه دیوارها و مرکز سقف، ایدهی عالی برای باشکوه جلوه دادن محیط است.
گچ بری دیوار
استفاده از گچ بری روی دیوار، شیوه جدید در دکوراسیون داخلی محسوب میشه و چند سالی هست در خونهها مشاهده می کنیم. اگه سالن پذیرایی شما سطح بزرگی داره میشه از انواع طرح های گچ بری استفاده کرد. در تصویر زیر یک طرح پرکار و البته خوشرنگ رو مشاهده می کنیم. از گچبری میشه در فضای بالای شومینه استفاده کرد. در تصویر زیر با ایجاد گچبری بالای شومینه تلاش شده تا با تمرکز بر روی شومینه، جلوه زیبایی به محیط داده بشه.
قیمت گچبری در سال 1400
قیمت گچبری با توجه به سطح کار در نظر گرفته میشه. اجرای گچ کاری یا گچ بری روی سطوح صاف و ناصاف صورت میگیره اما هزینه کار متفاوته. بطور کلی، دستمزد گچ کار، مصالح و ابزار از اجزای تشکیل دهنده قیمت گچبری هستند.
عنوان | حداقل قیمت گچبری (تومان) | حداکثر قیمت گچبری (تومان) |
ابزار ساده (متر طول) | 18،000 | 23،000 |
ابزار قاشقی (متر طول) | 15،000 | 4،800،000 |
گچ کاری روی سطوح صاف (متر مربع) | 15،000 | 19،000 |
گچ کاری روی سطوح ناصاف (متر مربع) | 20،000 | 25،000 |
اجرای گچکاری و گچبری، کاری سخت است که نیاز به تخصص و مهارت خاصی داره. در انتخاب نوع گچبری خونه یا محل کارِتون دقت کنین و سبکی رو انتخاب کنین که با دکوراسیون خونه تون تناسب داشته باشه. بعد از انتخاب طرح دیگه بهتره که کار رو بسپرین به کاردون تا خیالتون از نتیجه کار راحت باشه.
انواع گچبری مدرن در ساختمان سازی
خدمات گچ بری ساختمان شامل گچکاری سقف، گچ بری سقف، ابزار نورمخفی، گچبری دور لوستر، گچبریبالای شومینه، گچ بری پشت تلویزیون، گلویی جدید، گچکاری اپن، گچ بری آرک آشپزخانه، گچ بری ورساج، گچ بری نما رومی و انواع گچ بریهای سلیقه ای به سفارش مشتری می باشد.
گچ کاری اپن آشپزخانه
گچکاری اپن آشپزخانه هماهنگی کامل با دیوارهای گچی دارد. مدل آرک اپنگچی طوری است که حس نوستالژیک به فضا می دهد. نمونه هایی از این مدل آرک را درخانه های قدیمی و ویلایی دیده می شود. البته گچ کاری اپن این روزها بامتریال آماده انجام می شود.
به این ترتیب که پس از اندازه گیری ابعاد آرک، طراحیانجام می شود و پانل ها به صورت آماده، به محل ارسال می شود. گچ کار، پانل ها راروی راویز اپن آشپزخانه قرار داده و پانل های گچی آرک را به هم وصل می کند. اینتکنولوژی در سال های اخیر بسیار پر طرفدار شده زیرا سرعت عمل در ساخت آرگ اپن گچیبالاتر رفته و مهم تر اینکه ریخت و پاش و کثیف کاری های قبل را ندارد.
انواع گچبری در فضای داخلی ساختمان
سبک و سیاق گچبری هایقدیمی از نظر تکنیکی شباهت زیادی به کار گچکاران امروزی دارد. البته از نظرتجهیزات و ابزار، تحولاتی در این زمینه روی داده که کار گچکارها را ساده تر کردهاست. با همه اینها تنها چیزی که موجب برتری یک گچکار با دیگری می شود،توانایی کار با گچ بر روی دیوار و سقف است. با توجه به کیفیت متریال گچ و تکنیکهای به کار رفته در آن، برای فضای داخلی مناسب است. کار با گچ برای فضای بیرونی ومناطقی که تحت شرایط آب و هوایی متغیر هستند، مناسب نیست. در ادامه با برخی ازمعروف ترین طرح های گچ کاری ساختمان و قیمت گچکاری آنها آشنا می شویم.
گچکاری دیوار :طرح های زمینهای و سطح
این نوع طراحی بر رویسقف و دیوار قابل اجرا است و یک سطح کلی را با نظمی خاص در بر می گیرد. بااستفاده از این شیوه می توان قاب های گچی را نیز بر روی دیوارهای گچی ایجاد کرد کهزیبایی خاصی دارند. طرح های تذهیب، مقرنس و اقسام گل های ریز و درشت به همراه طرحهای درخواستی مشتری، قابل اجرا در طرح های زمینه ای می باشد.
گچ کاری ساختمان :طرح های حاشیهای
این شیوه اغلب درکناره و حاشیه سقف ها، گوشه های راه پله، کناره های راهرو و همه گوشه ها و زوایااجرا می شود. برای نمونه اجرای یک شاخه درخت مو با برگ ها و میوه های برجسته برایحاشیه بسیار جلوه زیبایی دارد. گره، تذهیب، چَنگ و چُدن و بسیاری از نقوش سنتی ومدرن را می توان برای امتداد حاشیه در نظر گرفت.
گچکاری سقف پذیرایی :طرح های خاص
این نوع به صورت تکی و ویژه برای اماکن خاص سفارش دادهمی شود. اغلب کار به صورت مجزا آماده شده و بر روی سازه نصب می شود. بهترین مکانبرای استفاده از این طرح ها، سر در، گچکاری دیوار بالای شومینه، سر قاب وروی ستون ها می باشد. تنوع در طرح های خاص بسیار زیاد است.
گچ کار ماهر ساختمان
قبل از هر توضیحیباید بگوییم که مهارت گچبر ساختمان با گچ کار ساختمان یکینیست. در واقعیت یک گچبر را می توان یک گچ کار نیز محسوب کرد. اما هر گچکاری مهارتلازم در زمینه گچبری ساختمان را ندارد. اگر بخواهیم نگاه اجمالی به گچ کاریسقف اتاق خواب داشته باشیم، خدمات گچ کاری ساختمان شامل کشیدن چندلایه گچ روی دیوار و سفید کردن دیوار است که موجب صاف و یک دست شدن سقف و دیوارمنزل و ساختمان می شود. اما گچبری سقف پذیرایی و اتاق خواب نقوشبرجسته ای هستند که یا به صورت آماده و یا به صورت دستی توسط ابزار گچبریاجرا می شوند
به بیان دیگر گچکاری دیوار و گچکاری سقف ساختمان یک امر ضروری برای نازک کاری ساختمان است که توسط گچکارساختمان اجرا می شود. ابتدا سطح کار گچکاری می شود به این ترتیب زمینه باگچ، سفید کاری می شود و نقش سفارشی روی گچ ایجاد می شود. نقش برجستهبرای نقوش گل، بته و نقوش هندسی انتخاب خوبی است و برجستگی لازم را ایجاد می کند.
مراحل گچ کاری ساختمان
گچ کاری ساختمان مرحله نازک کاری و سفیدکاری ساختمان محسوبمی شود. این کار طیف عظیمی از فعالیت های گچکار را شامل می شود. از مراحل ابتداییمانند کشیدن گچ و خاک یا کشیدن گچ ساده روی دیوار شروع می شود و تا خلقآثار هنری ادامه پیدا می کند. قبل از توضیح درباره مراحل گچ کاریدیوار و سقف ساختمان باید بیان کنیم که این کار باید با دقت و حوصله زیادانجام شود. یکی از دلایل نچسبیدن گچ و یا ریختن گچ، مقدار آب مخلوط شده با گچ میباشد. پیشنهاد می کنیم که ملات گچ را با آب شرب سرد تهیه کنید. این کاررا به آرامی انجام دهید تا گچ گلوله نشود. بعد از تهیه یک محلول یکدست بررسی کنیدکه خمیر شما آماده است یا خیر! به یاد داشته باشید که باید گچ را به آب اضافه کنیدنه آب را به گچ این مهم ترین ترفند برای تهیه ملات گچ می باشد.
برای تست خمیر یک تکهچوب را در گچ فرو ببرید، اگر به طور قائم در ملات ایستاد پس گچ آماده است. درادامه باید به وسیله ابزار گچکاری کمچه و ماله اقدام به گچ کاریدیوار نمایید. فرآیند ماله کشیدن را از پایین به سمت بالا ادامه دهید و طی هربار ماله کشیدن باید 5 تا 10 سانتی متر از دیوار را پوشش دهید. باید در حین گچکاری دیوار و گچ کاری سقف سعی کنید در همه قسمت ها فشار ثابت وارد کنید تا سطحصافی را ایجاد کنید.
ابزار گچ کاری و گچ بری سقف ساده
گچبری سقف ساده و شیک از ابزارهای خاصی مانند قاشقی،دمبر، بومخوار، وردنگی، کاردک، ماله، استانبولی، نقالی، پرگار، الک ، گونیا ،گلویی و کشو زنی استفاده می شود. تمامی این ابزار بر اساس نوع نقشه مد نظر ازابزار گچ کاری سقف ساده تا ابزار نور مخفی گچ کاری همه باهممشترک هستند.
هزینه گچ کاری ساختمان در هوم سرویز چقدر است؟
قیمت گچ کاریساختمان بهمتراژ دیوار یا سقف و نوع زیرسازی دیوار و سقف بستگی دارد. هرچه دیوار مسطح ترباشد قیمت گچکاری دیوار و سقف بیشتر می شود. در حالت معمول قیمت گچ کاریساختمان به صورت متری اعلام می شود. البته هزینه تهیه مصالح از هزینه دستمزد گچ کاری دیوار و سقف جدا است. هزینه گچبری نیزبا توجه به نوع درخواست مشتری به صورت حضوری اعلام می شود.