حکم زنا با محارم و اعضای خانواده در ایران چیست؟

حکم زنا با محارم به چه معناست؟

حکم زنای محارم، طبق قانون هر رابطه جنسی بین مرد و زنی که رابطه زوجیتی بینشان وجود نداشته باشد حرام بوده و زنا نامیده می شود، حال اگر این رابطه که زنا نام دارد بین 2 فردی صورت گیرد که با هم محرم باشند یعنی تحت هیچ شرایطی در حالت عادی امکان ازدواج و زوجیت بینشان امکان‌پذیر نباشد این رابطه را رابطه زنا با محارم می نامند. زنا با محارم هم طبق قانون مجازات اسلامی جرم بوده و بر حسب قوانین برای آن مجازاتی در نظر گرفته شده است. موضوع زنا با محارم نه تنها در کشور ما بلکه در دیگر کشورها هم مهم بوده و حائز اهمیت می باشد. لذا، طبق قانون هر کشور با این جرم مقابله می شود.

اثرات زنای با محارم | ازدواج با محارم | انواع محارم

محارم چه کسانی هستند؟

آنچه از گفته بر می آید محارم به خویشاوندان نزدیکی گفته می شود که امکان علقه زوجیت بینشان وجود ندشته باشد. مانند پدر و دختر، دایو و عمو، خاله و …. حسب دین مبین اسلام و قانون مجازات اسلامی محارم به سه دسته تقسیم می شوند که عبارت است از :

محارم نسبی : محارم نسبی به نسبت محرمیتی گفته می شود که به دلیل وجود رابطه خونی بوجود آمده است. مانند: فرزند با پدرو مادر، عمو ودایی، خاله وعمه، پسر خواهرو پسر برادر.

محارم سببی : محارم سببی به نسبت محرمیتی گفته می شود که به دلیل رابطه زوجیت و ازدواج میان افراد بوجود آمده است. مانند رابطه عروس و پدر شوهر یا مادر زن و دادماد.

محارم رضایی : محرم رضایی یا قرابت رضایی محرمیتی را گفته می شود که از طریق شیر دادن به فرزند از طریق زنی که مادر اصلی خود طفل نباشد بوجود می آید. مانند رابطه یک مرد با مادر رضایی اش یا خواهر رضایی اش.

تعریف جرم زنا با محارم

در قسمت قبل به توضیح اینکه محارم چیست و چه کسانی محرم هستند پرداخته شد . اما نکته مهمی که در خصوص ارتباط نامشروع و زنا بین محارم وجود دارد آن است که زنا با محارم در قانون مجازات اسلامی جرم انگاری شده است و برای آن مجازات پیش بینی شده است . بنابراین نمی توان گفت که چون دو شخص محرم یکدیگر هستند ، می توانند هر نوع ارتباطی با هم داشته باشند . بلکه ارتباط میان محارم به لحاظ شرعی مشخص شده است و هر نوع ارتباطی فراتر از آن ، می تواند مشمول عنوان روابط نامشروع و یا حتی زنای با محارم شود .

البته در قانون جرم زنا به صورت دقیق و کامل تعریف شده است و تنها در صورت دارا بودن شرایط قانونی است که می توان آن ارتباط را زنا دانست . مطابق ماده 221 قانون مجازات اسلامی زنا عبارت است از رابطه جنسی میان زن و مردی که ارتباط زوجیت میان آنها وجود ندارد . این رابطه جنسی با دخول آلت تناسلی مرد به اندازه ختنه گاه ، در اندام جنسی زن محقق می گردد .

از این تعریف ، می توان برای تعریف ماهیت جرم زنای با محارم نیز استفاده کرد . در صورتی که این نوع عمل جنسی میان دو شخصی که رابطه محرمیت با یکدیگر دارند اتفاق افتاده باشد ، جرم زنا با محارم شکل می گیرد . اما در صورتی که این حد از رابطه جنسی ( دخول آلت جنسی مرد ) صورت نپذیرفته و محدود به اعمال جنسی دیگر از قبیل هم آغوشی یا مسائلی از این قبیل باشد ، دیگر جرم زنا با محارم محقق نشده است و آن را صرفا می توان رابطه نامشروع با محارم – و نه زنای با محارم – تلقی نمود .

جرم زنا با محارم چیست؟

طبق قانون رابطه بین هر یک از افراد جامعه دارای چهارچوب و تعریف مشخصی می باشد. این موضوع در خصوص افرادی که به هم محرم هستند هم صدق می کند. بنابراین، رابطه بین محارم از قانون مستثنی نیست. حسب عرف و شرع ارتباط میان محارم هم تعریف و قانون خود را دارد. لذا، چنانچه افراد هر در ارتباطی فراتر از تعریف عرف و قانون بروند جرم کرده و افراد مشمول مجازات می شوند.

نکته مهم و حائز اهمیت در خصوص زنا با محارم این است که طبق قانون 221 مجازات اسلامی و تعریف زنا می گوید این رابطه باید به طوری صورت گرفته باشد یعنی آلت تناسلی مرد به اندازه ختنه گاه در اندام جنسی زن رفته باشد. لذا، اگر رابطه در حد هم آغوشی یا همین اندازه باشد رابطه زنا رخ نداده و تنها می توان گفت عمل نا مشروع با محارم محقق شده است.

مجازات و حکم جرم زنا با محارم در اسلام

حسب ماده 224 قانون مجازات اسلامی زنا با محارم نسبی (یعنی آن دسته از محارمی که رابطه خونی سبب ایجاد محرمیت شده است) ، سبب می شود که زناکار به مجازات اعدام محکوم شود. مثلا اگر دایی با خواهر زاده یا عمو با برادر زاده رابطه جنسی داشته باشند زنا با محارم انجام شده و مجازاتش اعدام است. طبق ماده ی ۲۲۴ قانون مجازات اسلامی،حد زنا در موارد زیر اعدام است :

  • زنا با محارم نسبی
  • زنا با زن پدر که موجب اعدام زانی است.
  • زنای مرد غیر مسلمان با زن مسلمان که موجب اعدام زانی است.
  • زنای به عنف یا اکراه از سوی زانی که موجب اعدام زانی است.

تبصره ماده 224 :  هر گاه کسی با زنی که راضی به زنای با او نباشد در حال بیهوشی، خواب یا مستی زنا کند رفتار او در حکم زنای به عنف است. در زنا از طریق اغفال و فریب دادن دختر نابالغ یا از طریق ربایش، تهدید و یا ترساندن زن اگرچه موجب تسلیم شدن او شود نیز حکم فوق جاری است.

لذا به طور کلی مجازات و حکم زنا با محارم نسبی، اعدام می‌باشد و اگر زن به زور و جبر به رابطه ی جنسی وارد شده باشد، حکم زنا به عنف داشته و فقط مرد به مجازات زنا با محارم (اعدام) محکوم خواهد شد.

به دلیل اهمیت بالای اجرای مجازات زنا با محارم این موضوع مورد توجه جامعه و قانون قرار گرفته و به آن توجه به سزایی می شود. باید بدانیم سرپیچی از قانون و سهل انگاری در این موضوع مهم و دارای تبعات ناهنجار و خطر آفرینی برای بنیان خانواده و جامعه خواهد بود.

بدین جهت ما برای آگاهی بیشتر مردم در خصوص حکم زنا با محارم، مجموعه توضیحات و تفسیر هایی را جمع‌آوری کرده و به آن پرداختیم اما بهتر است در خصوص مشکلاتی از این قبیل با مشورت وکیل کیفری در راستای هر چه بهتره روند پرونده و مسائل قانونی یاری جوییم و از تجارب و علم آنها در این زمینه استفاده و بهره کافی و وافی را ببریم.

راه های اثبات زنا با محارم

همانطور که توضیح داده شد ، تحقق جرم زنا در قانون منوط به شرایطی دانسته شده است و تنها در صورتی که همه شرایط قانونی برای زنا وجود داشته باشد می توانیم آن را جرم زنا با محرم دانسته و قابل مجازات بدانیم . به علاوه ، این جرم باید در دادگاه برای قاضی اثبات بشود و تنها در صورت اثبات زنا با ادله قانونی است که شخص زناکار با خویشاوند قابل مجازات می باشد و در صورتی که کسی مدعی زنای با خویشاوند توسط دیگران بشود و نتواند این موضوع را اثبات کند ، به نوبه خود مورد محاکمه قرار می گیرد .

بنابراین باید به موضوع راه ها و روش های اثبات زنا با محارم ، با دقت ویژه ای نگریسته شود . البته روش های اثبات زنا با محارم ، همان روش های اثبات زنا است که در قانون مشخص شده است . بطور کلی ، از آن جهت که زنا جرم سنگینی محسوب می شود و مجازات آن هم زیاد است ، راه های اثبات آن هم نسبت به سایر جرایم سخت تر می باشد .

طبق قانون ، یکی از مهم ترین روش های اثبات زنا و زنای با محارم ، اقرار خود فردی است که این جرم را مرتکب شده است . اگر شخص مرتکب تحت شرایط لازم اقرار را در دادگاه انجام بدهد ، زنا اثبات می شود . همچنین شهادت 4 مرد عادل و سه مرد و دو زن که زنای با محرم را مشاهده کرده باشند، یکی دیگر از راه های اثبات زنا می باشد . علاوه بر این ها ، اینکه قاضی با مشاهده سایر شواهد ، قرائن و مدارک نسبت به اینکه زنای با محارم رخ داده باشد ، علم و یقین پیدا کند نیز می تواند سبب اثبات زنا با محارم و در نتیجه مجازات مرتکب یا مرتکبان بشود .

دکمه بازگشت به بالا