فعالیت های شرکت حسابداری به چه صورت است؟
ثبت شرکت حسابداری مزایای زیادی دارد. به طور کلی، خدمات حسابداری کسبوکارها اعم از کوچک و بزرگ دارای پیچیدگیها و جزئیات فراوانی است که برای حل آنها دو راهحل وجود دارد:
۱– استخدام نیروی حسابدار تمام وقت
۲– استفاده از خدمات شرکتهای حسابداری
دردسرهای استخدام نیروی حسابدار ماهر، کمبود منابع مالی برای پرداخت حقوق حسابدار تمام وقت و… باعث شده که بسیاری از کارفرمایان، حسابداری مجموعه خود را به شرکتهای حسابداری بسپارند. در راستای همین اهمیت و باتوجه به بازار کار گستردهای که در این زمینه وجود دارد، ممکن است قصد داشته باشید تا یک شرکت حسابداری ثبت کنید.
شرایط تاسیس شرکت حسابداری
برای ثبت شرکت حسابداری، نیازی به اخذ مجوز نیست. بنابراین به آسانی و بدون نیاز به رعایت هیچگونه شرایط اختصاصی مانند اخذ مجوز و ارائه مدرک تحصیلی، میتوانید شرکت حسابداری تاسیس کنید. فقط کافی است که شرایط لازم برای ثبت شرکتهای تجاری مانند حداقل سرمایه، تعداد شرکت و… را داشته باشید تا شرکت شما به ثبت برسد.برای ثبت شرکت حسابداری باید یکی از انواع شرکتهای تجاری که در قانون تجارت پیشبینی شده است را به عنوان نوع شرکت انتخاب کنید و سپس با توجه به نوع شرکت انتخابی، اقدامات ثبت را انجام دهید. شرکت سهامی خاص و با مسئولیت محدود، از مناسبترین انواع شرکتهای تجاری برای ثبت هستند.
ثبت شرکت حسابداری در قالب سهامی خاص
برای تاسیس شرکت حسابداری در قالب سهامی خاص، شرایط زیر موردنیاز است:
- حداقل تعداد سهامداران و اعضاء هیات مدیره در شرکت سهامی خاص، سه نفر است.
- شرکتهای سهامی باید یک بازرس اصلی و یک بازرس علی البدل نیز انتخاب کنند.
ثبت شرکت حسابداری در قالب با مسئولیت محدود
برای تاسیس شرکت حسابداری در قالب با مسئولیت محدود، شرایط زیر لازم است:
- شرکت با مسئولیت محدود حداقل با دو نفر تشکیل میشود.
- برای ، حداقلی برای سرمایه در قانون مشخص نشده است؛ ولی بر اساس رویه ثبت شرکتها، حداقل سرمایه برای تاسیس این نوع شرکت، یک میلیون ریال است.
موضوع فعالیت شرکت حسابداری
اولین گام قبل از شروع یک کسبوکار و تاسیس یک شرکت، انتخاب موضوع فعالیت است. تعیین موضوع، به این دلیل اهمیت دارد که محدوده فعالیت شرکت را مشخص کرده و در انتخاب نوع شرکت نیز تأثیرگذار است. بنابراین برای ثبت شرکت حسابداری، باید موضوع فعالیت به صورت دقیق مشخص و در اساسنامه شرکت حسابداری ذکر شود. موضوع فعالیت شرکت حسابداری را میتوان به دو دسته کلی تقسیم کرد:
۱- انجام امور حسابداری
این دسته از شرکتهای حسابداری به انجام امور حسابداری یک مجموعه میپردازند. موضوع فعالیت این شرکتها شامل موارد زیر است:
- خدمات حسابداری و مالی: شامل تهیه صورتهای مالی و بستن حسابها، تهیه ترازنامه و دفاتر قانونی، ارزیابی سهام و سهمالشرکه شرکتها، نظارت بر امور تصفیه شرکتها، طراحی و پیادهسازی سیستم مالی و نصب نرمافزار حسابداری.
- خدمات مالیاتی: تنظیم و ارسال اظهارنامه مالیاتی، تنظیم و ثبت گزارش فصلی، ثبت اظهارنامه ارزش افزوده، دریافت کد اقتصادی و سایر خدمات مربوطه.
- خدمات اداری و پرسنلی حسابداری: شامل ثبتنام بیمهای و تهیه و ارسال لیست بیمه، تنظیم و انعقاد انواع قراردادهای کارکنان، حضور و غیاب کارمندان، تهیه و ثبت و تنظیم کارکرد کارکنان، کارت زنی، محاسبه اضافهکاری و تعطیلات، پرداخت حقوق و مزایا و انجام امور کارگزینی.
۲- مشاوره در امور حسابداری
این موضوع فعالیت شامل ارائه مشاوره در امور حسابداری، مالی و مالیاتی است. درحقیقت، این نوع خدمت برای کسبوکارهایی مناسب است که خودشان متخصص امور حسابداری دارند، ولی برای اطمینان از انجام صحیح امور و حلوفصل مشکلات حوزه حسابداری، از این خدمات استفاده میکنند.موضوع فعالیت یک شرکت خدمات حسابداری میتواند شامل تمامی موارد فوق یا فقط چند مورد از آنها باشد. بنابراین هنگام ثبت شرکت حسابداری باید موضوع فعالیت به صورت جزئی و دقیق در اساسنامه قید شود تا محدوده فعالیت و کارهای شرکت حسابداری مشخص شود.
تفاوت موسسه حسابداری با شرکت حسابداری
برای فعالیت در زمینه حسابداری حتما باید شرکت در قالب یکی از انواع شرکتهای تجاری ثبت کنید ولی اگر موضوع فعالیت، حسابرسی باشد باید اقدام به ثبت موسسه انتفاعی غیرتجاری کنید. بنابراین امکان ثبت موسسه برای امور مربوط به حسابداری وجود ندارد و عبارت «موسسه حسابداری» اصطلاح اشتباهی است که بین بسیاری از افراد رایج است. ضمن اینکه امکان ثبت شرکت برای امور مربوط به حسابرسی نیز وجود ندارد.
تفاوت شرکت حسابداری و موسسه حسابرسی
- شرکتهای حسابداری صرفا اجازه فعالیت در زمینه خدمات حسابداری را دارند و نمیتوانند به انجام امور حسابرسی و بازرسی قانونی بپردازند؛ ولی قلمرو فعالیت موسسات حسابرسی گستردهتر است زیرا اجازه دارند علاوه بر امور حسابرسی، امور حسابداری را نیز انجام دهند.
- برای ثبت شرکت حسابداری هیچگونه شرایط اختصاصی لازم نیست و رعایت شرایط عمومی ثبت شرکتها(مانند میزان سرمایه و تعداد شرکا و…) کافی است؛ ولی ثبت موسسه حسابرسی، مستلزم رعایت شرایط خاصی است مانند اینکه:
برای ثبت موسسه حسابداری، اخذ مجوز از «جامعه حسابداران رسم در واقع هدف اصلی از چنین پرسشی رسیدن به موضوع فعالیت چنین شرکتهایی است! یا به بیان سادهتر میخواهید بدانید که این شرکت به چه منظوری تشکیل یافته است که طبیعتا با توجه به ماهیت فوقالعاده مهم امور حسابداری در رشد و توسعه کسب و کارها و همچنین مسئله مهم پرداخت مالیاتها که یک امر فوقالعاده حساس بوده و یک خطای سهوی در محاسبه و پرداخت آن نیز میتواند نتایج بسیار زیان باری را من جمله محکومیت های مالی و جزایی را در پی داشته باشد.
شناخت شرکتهای حسابداری و حوزه فعالیت آنها به یک نیاز مبرم و اساسی برای شرکتهای تجاری و به طور کلی کسب و کارها تبدیل شده است و دقیقا منطبق با همین میزان اهمیت، ما این مطلب را به بررسی فعالیت های شرکت حسابداری اختصاص دادهایم؛ بنابراین، اگر شما هم در این زمینه کنجکاو هستید تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
مروری بر ماهیت شرکت حسابداری
قبل از آن که بتوانیم به بحث فعالیت های متنوع شرکت های حسابداری وارد شویم، ضرورت دارد مروری اجمالی بر ماهیت خود این شرکتها داشته باشیم؛ چراکه هسته مرکزی انواع فعالیتهای این قبیل شرکتها دقیقا در تعریف ماهیت آنها نهفته است و آشنایی با آن میتواند در ارزیابی میزان اهمیت کمک گرفتن از این شرکتها بسیار مفید و موثر واقع شود. به بیان ساده نوع خاصی از شرکت است که به صورت تخصصی به انجام و ارائه خدمات حسابداری از قبیل امور مالی، مالیاتی و حسابداری میپردازد.
اصولا کسب و کارهای نوپا به دلیل کمبود فضا و همچنین محدودیتهای موجود در اختصاص بودجه برای استخدام یک حسابدار به سراغ شرکت های حسابداری میروند؛ چراکه بهرهبردن از خدمات چنین شرکتهایی مسلما دارای هزینههای مقرون به صرفهتری در مقایسه با استخدام یک حسابدار است.
ناگفته نماند کمک گرفتن از شرکت های حسابداری فقط به استارتآپها اختصاص نداشته و شرکتها و نهادهای بزرگ نیز به دلیل پیچیدگی و گستردگی امور حسابداری خویش از این شرکتهای ارائه کننده خدمات حسابداری معتبر کمک میگیرند.با توجه به تعریف ارائه شده از شرکتهای حسابداری، حوزه فعالیت این شرکتها به 3 بخش اصلی تقسیم میشود که در ادامه به بررسی آنها میپردازیم:
خدمات حسابداری و مالی
عدم توجه به امور مالی یک کسب و کار را میتوان از دلایل اصلی و قطعی شکست آن به شمار آورد. خدمات مالی به طور کلی به آن دسته از فعالیتهایی اطلاق میگردد که در راستای سازماندهی امور مالی کسب و کار بسیار مهم هستند. به بیان سادهتر، خدمات مالی اصولا ارتباط مستقیمی با امور اقتصادی یک کسب و کار نظیر ارزیابی هزینهها، سرمایه، بدهیها، تسهیلات، میزان درآمد و غیره دارند. از مختلف ارائه شده از جانب شرکتهای حسابداری معتبر میتوان به مواردی همچون تحلیل تکنیکال مالی، تهیه گزارشات افزایش سرمایه، تحلیل گزارشات مدیریتی، تحلیل مقایسهای ارقام واقعی با بودجه، تهیه ترازنامه و دفاتر قانونی، تجزیه و تحلیل حسابها، ارائه گزارشات سود و زیان، تهیه گزارشات مالی معاملات و غیره اشاره کرد.
خدمات مالیاتی و ثبتی
مالیات یکی از منابع درآمدی دولتها به شمار میآید و دقیقا به همین علت بسیار مورد توجه قانونگذاران قرار گرفته و برای عدم پرداخت یا تخلف در پرداخت آن، جزاهای نقدی و کیفری بسیار سنگینی وضع گردیده است و حتی یک اشتباه سهوی و کوچک در ارزیابی میزان آن نیز میتواند به محکومیت های مالی و جزایی منتهی گردد. این مسئله به هنگامی اهمیت بیشتری پیدا میکند که بدانید در حوزه پرداخت مالیاتها ما با تعدد دستورالعملها و قوانین مالیاتی مواجه هستیم که کار ارزیابی و محاسبه میزان مالیات را برای افراد مبتدی و تازهکار بسیار دشوار میسازد.
این درحالی است که برخی شرکت های حسابداری معتبر همچون رایان محاسبان با داشتن 21 سال تجربه کاری در زمینه ارائه خدمات مالیاتی و برخورداری از تیم وکلای مالیاتی قدرتمند به راحتی میتوانند در این مسیر به شما کمک نمایند. از خدمات مالیاتی ارائه شده از جانب این شرکت میتوان به مواردی همچون بررسی و رسیدگی به پروندههای مالیاتی، ارائه راهکار های مالیاتی جهت کاهش مالیات، ارائه مشاوره های تخصصی در حوزه استفاده از معافیتهای مالیاتی، ارسال اظهارنامه مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی، تهیه و تنظیم اظهارنامه مالیات حقوق، ارائه مشاوره برای کاهش مالیات و غیره اشاره کرد.
خدمات حسابرسی و اداری
یکی از پارامترهای اصلی دخیل در رشد کسب و کارها، مدیریت اصولی و صحیح امور اقتصادی آن کسب و کار است؛ چراکه سرمایه در گردش و همچنین نقدینگی کسب و کارها کاملا به آن وابسته بوده و کم توجهی نسبت به این امور میتواند تجربه تلخ ورشکستگی را برای این کسب و کار به ارمغان آورد! نگاهی به تاریخچه کسب و کارهای شکست خورده میتواند دلیل خوبی برای چنین ادعایی باشد؛ چراکه همواره از اختلاس و متمرکز نبودن نقدینگی به عنوان عامل اصلی نابودی کسب و کارها یاد میشود و این اشتباهات نیز تنها در صورتی رخ میدهد که نظارت دقیق و کافی بر روی نقدینگی صورت نگیرد!
این درحالی است که شرکت رایان محاسبان با ارائه خدمات حسابرسی که در واقع به معنای مدیریت سرمایه کسب و کار با انجام محاسبات و نظارت بسیار دقیق است، از رخ دادن چنین اتفاقات ناخوشایندی جلوگیری میکند. به طور کلی از خدمات حسابرسی ارائه شده از سوی این شرکت میتوان به خدماتی نظیر ارائه گزارشات حسابرسی داخلی، عملیاتی، بودجه، تهیه گزارشات فصلی، محاسبه حقوق و دستمزد پرسنل، ارائه گزارشات حسابرسی افزایش سرمایه و غیره اشاره کرد.